СДС оприличи червения „Поход на безсмъртието“ като „поход на позора“

642
Участници в похода

Селфита, усмивки, възгласи, освирквания, подписки срещу еврото – това ли е почитта към Васил Левски? Този риторичен въпрос към БСП и президента Румен Радев поставиха от партия СДС. „Сините“ излязоха с остра декларация срещу събитията от 19 февруари, разиграли се около отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. „Походът на безсмъртието“ на червените се превърна в „поход на позора“, заявиха от „Раковски“ 134.

„Съюзът на демократичните сили изразява дълбокото си огорчение от партизанската акция на БСП и Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата. Поведението на столетницата и нейния президент оскверни делото на Левски и се подигра с българите, дошли да почетат със сведени глави националната икона“, посочват още в своята позиция от СДС. „Бях един от първите членове на НИС, които подкрепиха тази декларация. До там достигна държавният глава Румен Радев, че дори и в такъв ден на почит ние да бъде разделени като нация и общество“, заяви пред медията ни в коментар на събитията от 19 февруари вечерта и последвалата декларация на „сините“ казанлъчанинът Дончо Златев – регионален представител на СДС за Югоизточна България и член на НИС на формацията. Златев напомни, че очакванията към институцията Президент са тя да обединява хората в България. „Целта е взимането на властта“, категоричен бе Дончо Златев. Според регионалния представител на СДС действията на левицата и държавния глава са поредният опит на двете страни да дестабилизират настоящото управление. „Тези напъни на БСП и техният президент Румен Радев обаче не срещат подкрепата на обществото, защото хората виждат, че това не може да бъде алтернатива“, подчерта Златев.

В своята декларация от СДС настояват за незабавно извинение от страна на лидера на червените Корнелия Нинова по повод събитията, случили се пред паметника на Левски в столицата. Седесарите призовават държавния глава Румен Радев да излезе с изявление и да обясни как събитията в сряда вечерта в центъра на София обединяват нацията. „Извинението е абсолютно задължително. В една такава сцена е морално отговорно подобно действие“, посочи Дончо Златев.

Живко ИВАНОВ