Свикване на КСНС за енергетиката и надпартиен консенсус за бъдещето на комплекса „Марица изток“

1850
В брифинга на ГЕРБ днес участваха народните представители от Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев, Маноил Манев, Илиана Жекова и областният координатор на партията Радостин Танев

Това е категоричното настояване на ГЕРБ, обяви народният представител Красимир Вълчев

„Проф. Николай Габровски е личност с безспорни качества, доказал се с професионализма си в областта на медицината. Той е най-младият член-кореспондент на БАН, признат в научната област и като преподавател. Посланието, което се отправя с кандидатурата му за министър-председател, издигната от ГЕРБ – СДС, е ясно – предлагаме хора, които могат да обединяват“. Това заяви по време на брифинг в Стара Загора народният представител Красимир Вълчев, минути след като президентът връчи първия проучвателен мандат за сформиране на правителство.

По думите на депутата Маноил Манев кандидатурата за премиер не е изненада, защото със създаването на контактната група на ГЕРБ е търсен ефект да няма политически лица, а консенсус и успокояване на тона между партиите. „Готови сме да управляваме. Изборът на проф. Габровски е заявката на ГЕРБ, че разбираме своята отговорност към проблемите в държавата“, отбеляза областният координатор на партията Радостин Танев. Според представителите на най-голямата политическа сила подобни личности като проф. Габровски могат да мобилизират обществена и политическа подкрепа.

Пред медиите Красимир Вълчев съобщи още, че от първия ден на новото Народно събрание се поставя акцент върху необходимата промяна в Плана за възстановяване и устойчивост и бъдещето на комплекс „Марица изток“, който беше изтъргуван от Кирил Петков и Асен Василев срещу изграждането на завод за батерии.

Красимир Вълчев подчерта, че ГЕРБ настоява за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента по тема енергетика, на който трябва да бъде очертана държавната позиция за бъдещето на комплекса „Марица изток“. Процентът на намаление на СО2 емисиите (б.р. 40% до края на 2025 г.) и базовата година (2019) записани в Плана за възстановяване са двете неща, които трябва да бъдат предоговорени с ЕК. Той упрекна Кирил Петков и Асен Василев, че с едната ръка са положили подписи за запазване на въгледобива при посещението им в Раднево, а с другата са подкрепили текстовете в Плана за възстановяване, които предвиждат 40% намаление на производствените мощности в „Марица изток“ само след две години. Красимир Вълчев предупреди, че ако това се случи, бизнесът няма да получи компенсации, спадът на брутния вътрешен продукт ще бъде 4%, което е съпоставимо с финансовата криза от 2009 и 2010 година или ковид кризата през 2020 година. „Този спад обаче ще бъде траен, а не едногодишен. Износът ще спадне с над 6 млрд. лева и ще се превърнем от нетен износител в нетен вносител на електроенергия, което ще означава, че цената на ел. енергията ще бъде много скъпа“, посочи още Вълчев. Цитирайки специалистите в бранша, той припомни, че комплекс „Мини Марица-изток“ не може да работи сезонно. „Затова е редно да се стъпи на експертизата и инвестициите в междинни технологии. По този начин, ако стартираме още сега такива разговори, можем да предоговорим Плана, но без да губим финансирането от около 12 млрд. лв.

Той съобщи, че е водил разговори със служебния министър на енергетиката относно научните разработки на български експерти за въвеждането на междинни технологии в комплекс „Марица изток“ и в резултат на натиска от страна на парламентарната група на ГЕРБ – СДС и обществения натиск през последните седмици се усеща повишена ангажираност от страна на служебното правителство. Красимир Вълчев очаква в средата на месеца и конкретни решения. „Надявам се и на преосмисляне на амбициозността за „позеленяване“ на Европа, защото ще преживеем социално-икономически катаклизми“ – добави Вълчев.

От своя страна Маноил Манев обърна внимание на темите с неуспешното към момента присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и промените в Изборния кодекс. Народният представител определи като несъстоятелни критиките, че с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ цели да открадне вота. По думите му промените дават възможност на хората да изберат начина, по който могат да изпълнят конституционното си право. Той обвини бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за проблемите с мигрантската вълна и позицията на Нидерландия. „Рашков поиска поддръжката на оградата да бъде в МВР. Вътрешното министерство обаче няма възможност за подобно действие. Той обаче мечтаеше за едни 20 млн. лв. В продължение на месеци предишните управляващи говореха за оградата и слабостите на България. Предупреждавахме ги, че вредят на образа на страна и днес виждаме резултата. Страната ни е подготвена за „Шенген“, но публичното говорене доведе до тук“, допълни Маноил Манев.

Народният представител от Казанлък Илиана Жекова информира, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС е внесла законопроект за изменение на Закона за хората с увреждания, разработен от националния омбудсман, който ще предотврати възможността хиляди хора да бъдат лишавани от помощите, които получават от държавата заради забавяне на медицинските експертизи от ТЕЛК. Предстои неговото обсъждане по комисии, но Жекова изрази надежда, че предложението им ще бъде прието и гласувано в пленарна зала.

Живко ИВАНОВ