Сандов: Въглищните ТЕЦ да работят само при пиково потребление през зимата

3746
Министър Сандов

Заводът за горене на софийския боклук няма да бъде местен в „Марица изток“, стана ясно още от думите на екоминистъра

България да използва електроенергия, произведена от въглищни централи само през зимата, когато е пиковото потребление на енергия, е вариант, който ще предложим на ЕК. Това заяви вицепремиерът по климатичните промени и екоминистър Борислав Сандов пред журналисти в четвъртък по време на пленер „Възможни решения на енергийните проблеми и преодоляване на климатичните предизвикателства“.

Екоминистърът отбеляза, че използването на въглищата е ключово за одобрението на Националния план за възстановяване и устойчивост, който бе внесен за одобрение от Брюксел миналия октомври и сега се очаква на 15 февруари ЕК да каже дали ще удължи отново срока за финалното решение, както е поискало българското правителство.

„Въглищата предизвикват сериозен конфликт и са обект на критика. Предложили сме на ЕК да не е определящо кога ще излезем от въглищния сектор, което икономически ще стане преди политическото решение за датата. Идеята е да продължим да ползваме въглища повече време, но не през цялото време. Необходимостта от тях е заради пика на потребление на ток през зимата. Искаме да ги ползваме само при крайна необходимост, а през останалото време да се прилагат повече политики за възобновяеми енергийни източници“, коментира Сандов.

Той посочи, че идеята е държавната ТЕЦ да получава финансиране, за да работи в пиковите през зимата периоди. По думите му от ЕК ще се иска финансиране за проучване на възможностите на производството на ток от разположени в морето вятърни централи, което може да привлече след това много частни инвеститори.

Сандов каза още, че на Брюксел предлагаме да се разшири намерението по новата програма да се финансира с 600 млн. лв. подмяната на старите отоплителни уреди и да се надгради с възможност и за поставяне на слънчеви покриви на къщите, за да могат потребителите да станат и производители на ток. Залага се и създаването на квартални слънчеви топлофикации и развитие на мрежите с опции за съхранение на произведената електроенергия от възобновяеми източници за използване при нужда.

Според Сандов няма шанс да се изпълни проектът за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF горивото от боклука за нуждите на столичната топлофикация. По думите му Столичната община трябва да вземе политическото решение да се откаже от предоставените й за този проект 180 млн. лв., за да може те бързо да се пренасочат към други проекти в полза на софиянци. „Ако не се откажат, ще трябва да предприемем други действия“, допълни той. В момента са два вариантите за RDF отпадъците – записаното временно решение за извозването и изгарянето им в циментовите заводи. Това може да стане постоянно решение с дългосрочни договори. Другият вариант е да се намери друго място за друга инсталация, която на друго място с други средства да се изгради“, каза Сандов относно лансираната от вицепремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев идея мощност за изгаряне на отпадъци да има в комплекса „Марица изток“. „Ако не се намери решение за друг оператор, включително частен, може и RDF отпадъците на София да се изнасят в други държави“, допълни Сандов.

Как синдикатите ще погледнат на екзотичната идея въглищните ТЕЦ и „Мини Марица-изток“ да работят само при пиково потребление през зимата предстои да разберем.

В материала е използвана информация от 24 часа и mediapool