Руският център да бъде изваден от РБ „Захарий Княжески“ и да спре общинската издръжка за него

1122
Участниците в брифинга на "Демократична България"

За това призоваха на брифинг от „Демократична България“ – Стара Загора

„Демократична България“ – Стара Загора, настоява за незабавно изваждане на Руския център от структурата на РБ „Захарий Княжески“, както и спиране на средствата за него, които идват по линия на Община Стара Загора. Експерти на формацията в лицето на Ива Радева и Борислав Вълчев мотивираха искането с факта, че от 21 юли тази година Фондация „Русский мир“ попада под санкциите на ЕС в отговор на военната агресия на Москва в Украйна. Пред медиите те изнесоха данни, че през 2021 г. санкционираната организация е дарила за издръжка на Руския център в Стара Загора сумата от над 36 000 лв. През настоящата година средствата са 10 000 лв. Парите са отчетени и от страна на Община Стара Загора. Вълчев отбеляза, че вчера на заседание на Съвета на министрите на ЕС са били дадени указания към Европейската комисия да се криминализира неспазването на санкционните режими.

„Санкционирането на фондация „Русский мир“ излага на риск Община Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.“ За това предупреди Димитър Чорбаджиев – общински съветник от „Демократична България“. Той настоя ръководството на местната администрация и културната институция да предприемат незабавни действия. Чорбаджиев припомни още, че с решение на Европейския парламент Руската федерация бе обявена за държава-спонсор на тероризма.

Борислав Вълчев уточни, че Руският център не просто е създаден на територията на библиотеката, а според отчетите е част от административната, организационна и финансова структура на културната институция. В това число и заетите в Руския център са на граждански договори към РБ „Захарий Княжески“.

„Не може Община Стара Загора да получава финансиране от фондация, която е обект на санкции. Няма никакъв проблем Руският център да продължи да функционира, но само ако бъде изваден от структурата на РБ „Захарий Княжески“ и финансирането му не е свързано с Община Стара Загора“, отбеляза Димитър Чорбаджиев. Ива Радева коментира, че в страната съществуват центрове за популяризиране на езика и културата на други държави, които обаче не ползват държавно или общинско финансиране. От „Демократична България“ припомниха, че още през 2018 г., когато е създаден Руският център, са изразили несъгласие със структурирането му като част от Регионалната библиотека. Тогава в мотивите си от формацията са посочили, че начело на фондация „Русский мир“, която превежда средства за издръжка на центъра, стоят лица, попадащи към режима на санкции, който ЕС въведе със свой регламент още през 2014 г. отново в резултат на руската намеса в Украйна.

На въпрос каква сума от бюджета на Община Стара Загора е отивала за издръжката на Руския център от „Демократична България“ посочиха, че не разполагат с конкретни данни, тъй като в отчета на местната администрация липсва отделно перо за самия център. „Средствата са включени в самата издръжка, която Общината осигурява на РБ „Захарий Княжески“, заяви Ива Радева. Димитър Чорбаджиев уточни, че Руският център не плаща наем за използването на сградата на библиотеката. Той обясни, че преди публичното алармиране за проблема не е водил разговори с ръководството на културната институция. Същевременно Чорбаджиев отбеляза, че от 2018 г. са предупреждавали Община Стара Загора за рисковете, които произтичат от този начин на съществуване и организация на Руския център.

Живко ИВАНОВ