Румен Радев насрочи изборите – гласуваме за парламент на 2 април

202

Президентът разпуска 48-ото Народно събрание на 3 февруари

Президентът Румен Радев избра 2 април за датата на предсрочния вот. Решението си държавният глава съобщи, след като по-рано днес проведе среща с ръководството на ЦИК.

„Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април“, каза президентът, цитиран от dir.bg.

„Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риска за машинното гласуване, за може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира – да гласува с машина или с хартия“, мотивира се президентът.

Той се надява в оставащото време народните представители да обърнат внимание на важните закони – антикорупционният, за контрола на главния прокурор и отаналите закони от ПВУ, които са в напреднала фаза. Радев изрази очакване още борбата с корупцията, Планът, европейската интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Президентът не коментира дали ще има промени в служебния кабинет, като допълни, че ще говори с всеки един министър.

Датата на вота беше насрочена от Радев, след като преди това беше препоръчана от Централната избирателна комисия. Президентът организира срещата с ЦИК, за да е наясно с организационния процес, готовност и техническо обезпечаване на изборния процес, за да вземе решение коя е най-удобната оптимална дата за избори.

На срещата на „Дондуков“ 2 от ЦИК препоръчаха това да бъде именно 2 април, като първа възможна, с аргумента, че печатницата на БНБ няма да е готова с доставката на защитената хартия за бюлетините. Така, според председателя на ЦИК Камелия Нейкова, датата 26 март е неудобна.

Същото тя обясни и пред депутатите на изслушването в пленарната зала, инициирано от ГЕРБ.

Повечето политически сили се обявиха също за 2 април като най-подходяща дата на вота.