Роми пребиха селянин за пакет цигари и бутилка ракия

504

61-годишен жител на чирпанското село Свобода е бил пребит през нощта на 3 март в дома си, след като среднощните „гости“ не успели да намерят ракия и цигари в къщата.

За инцидента съобщил пострадалият Стойчо М., който сутринта на 4 март се добрал целият в синини до кметството. По думите му побоят бил нанесен от двама с черни маски на лицата. Те проникнали в стаята, където домакинът спял, през оставена незаключена входна врата. Нападателите използвали за побоя едно от дървата за огрев до печката. Въпреки обясненията на жертвата, че няма нищо ценно, ударите не спрели, докато не изпаднал в безсъзнание.

Ден по-късно извършителите са били установени: 23-годишният Димитър (Додо) Н., който само преди месец излязъл от затвора след изтърпяна присъда за кражба, и малолетният му племенник, петокласник в местното училище. Димитър е задържан по Закона за МВР за 24 часа. Според кмета на Свобода Васил Василев Стойчо неведнъж е ставал жертва на насилие, защото живеел самотно в къща на края на селото. Около 1 200 са жителите на Свобода, едва стотина са българите.

Аналогичен инцидент имаше на 16 февруари и в друго чирпанско село – Зетьово, където в дома им бяха пребити 83-годишната Стефка Ангелова и синът й, пенсионираният миньор Миньо Ангелов (65 г.).

Първоначално за побоя бяха задържани криминално проявените Иван Славов от Първомай и 21-годишният зетьовец Кирил Танев. Те обаче бяха освободени денонощие по-късно поради недостатъчно доказателства за престъплението.

По ирония случаят в Зетьово съвпадна с идването на главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, побоят в Свобода пък е станал ден преди годишния отчет на ОД на МВР – Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ