Радев призова партиите да не се страхуват от управление през зимата

89

Президентът обеща да осигури всички условия за диалог, но не каза кога ще свика парламента

Президентството ще осигури на политическите партии всички условия за диалог. Това заяви държавният глава Румен Радев, цитиран от mediapool. От думите му се разбра, че все още не е решил кога да свика първо заседание на новия парламент. Следващата седмица ще има срещи с политическите сили, обясни той.

В новото Народно събрание влизат седем партии. Намирането на формула за коалиция обаче ще бъде изключително трудно. Втората политическа сила – „Продължаваме промяната“ обяви, че няма да влезе съюз с ГЕРБ или ДПС. Бъдеща коалиция с партията на Бойко Борисов отхвърлиха и БСП, и „Демократична България“. Единствено най-малката партия – „Български възход“ на Стефан Янев декларира, че е готова на всякакви коалиции.

Тенденцията за отчуждаване на българите от партиите и политиката не е пречупена и на тези избори. По резултатите са ясен знак, че хората очакват разбирателство и разум, заяви Радев.

„По-тревожното е за мен издигането на нови червени линии и то – след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата“, отбеляза президентът.

По думите му това не било чак толкова страшно. Причината – за два месеца служебното правителство успяло да изгради стабилна основа, от която следващият кабинет бе следвало да може да преведе страната през зимата без особени трудности. Президентът посочи, че бе пусната газовата връзка с Гърция, което свалило цената на синьото гориво.

„Бъдете сигурни, че аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания, защото в момента е изключително важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог“, каза още Радев.

Днес българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.