Първан Симеонов: Изборите могат да се окажат не очакваната развръзка, а нова завръзка на политическото напрежение

497

Това заяви политическият анализатор от „Галъп интернешънъл“ в коментар пред „Старозагорски новини“

– Г-н Симеонов, доколко датата за парламентарните избори е важна действително за избирателната активност?

– Със сигурност избирателната активност е важна по същество за легитимността на даден избор. Специално за България тя не е ниска. Възможно е заради COVID-19 да се окаже, че по-малко хора ще отидат до урните. Ние не можем да кажем кога ще има повече или по-малко коронавирус. До скоро се смяташе, че колкото по-рано е датата на парламентарните избори, толкова заболяването ще бъде в по-високи количества. Сега виждаме обаче, че е налице обратната версия. Гледайки трендовете на заболяването у нас, може да се окаже, че колкото по-рано и по-скорошна е една дата на парламентарните избори, толкова е по-лесно да се прогнозира каква ще е обстановката. Като цяло каквото и да стане с този парламентарен вот, ако ГЕРБ го спечели, което е много вероятно, е почти сигурно, че опозицията ще го оспори. На този фон трябва да отбележим, че каквито и подобрения да бъдат направени в изборния процес, това няма да успокои хората. Те ще са много набързо, а това, както виждаме сега при ваксините, не дава причини за особено доверие. Струва ми се, че просто днес най-важното нещо е да бъде сложена ясна дата за парламентарните избори и просто да се свършва, както се казва.

– Определянето на датата на вота се оказа поредното противоборство между ГЕРБ и държавния глава. Румен Радев ли ще носи цялата отговорност за здравния риск?

– Управляващите именно на това се надяват. Имам предвид, че със стартирането на тези консултации ще започне да се проектират всичките критики и анализи на тема – кога да бъдат изборите. ГЕРБ се надява президентът като един гръмоотвод да поеме този удар. Бойко Борисов е играч в политиката и това е пределно ясно. Той се надява, че датата и провеждането на изборите ще изглеждат като дело на президента. Така, ако вотът бъде неприемлив или оспорен, то ще има един вариант за извинение и оправдаване. От друга страна, ако трябва да бъдем откровени, поне според мен, на ГЕРБ и Борисов им е по-изгодна ранна дата. Той не на майтап попита Радев защо се отказа от вече обявения от него 28 март. Същевременно държавният глава като че ли чу част от позициите на опозиционните играчи в лицето на БСП и „Демократична България“, които не бяха много съгласни с нея. Генерално обаче смятам, че колкото повече се правят опити за политика от тази тема, толкова повече може да се потъне в „плаващите пясъци“. Според Румен Радев е на прав път, обявявайки датата 28 март, която отразява и неговата последователна позиция за гласуване в първия възможен момент.

– Колко различна ще направи пандемията предстоящата предизборна кампания?

– Тя вече е по-различна. Някакъв първи тур на кампанията бяха протестите. Днес всички политически сметки са без кръчмар, тъй като реално ролята на кръчмаря играе коронавирусът. Той ще определя дневния ред. Има обаче и друг момент. Аз не мога да се отърва от усещането, че предстоящите парламентарни избори се явяват някакъв предварителен тур на задаващите се през есента президентски. Много хора гледат с интерес именно към по-далечния в годината вот. Със сигурност ни чака една по-различна кампания. Впрочем тя вече стартира. Част от партиите, които ходят на консултациите при президента, ползват тези изяви за кампания.

– Г-н Симеонов, в какво състояние виждате основните партии на политическата сцена в началото на годината. Като че ли ГЕРБ успя да премине през турболентната зона, при това запазвайки лидерство сред предпочитанията на гласоподавателите?

– Предстои да видим. Вече казах, че възможността ГЕРБ да спечели задаващия се вот е голяма. Определено управляващата партия е в по-добра кондиция. Нещо, което предвиждахме. Борисов реши да удържи властта и зад това негово решение не липсваха аргументи. Става въпрос за по-добрата икономическа ситуация, защото не губи западната подкрепа, а освен това не се очертава и сериозна алтернатива. Последното се обуславя и от коронавируса. Противно на нагласите, че пандемията и икономическите трудности ще радикализират хората, наблюдаваме на практика, че те стават по-внимателни. Те започват да избягват резките движения от страх към неизвестността. Казвайки, че ГЕРБ е в добра форма, искам да уточня, че това не означава, че БСП е в лоша. Удивително и за мен самия Корнелия Нинова съумя да отвори нови спорове с т.нар. „враг с партиен билет“. Обяснение за това би могло да бъде търсено в някакъв опит за прочистване на партията. По същество БСП може да се лиши от цялостта на пловдивската си организация, за да спечели нещо, макар и това да не стане веднага. Необяснимо обаче остава за мен защо Нинова се скарва с един от свежите си кметове, какъвто е този в Перник, както и с президента. Имам усещането като цяло, че когато ГЕРБ е в трудна позиция, БСП не може да се възползва от това. Една от големите неизвестни е проектът на Слави Трифонов. Възможно е да има изблик, може да има и разочарование. При ДПС всички ние трябва да се запитаме дали господин Ердоган ще организира масирано гласуване в Турция. „Демократична България“ като че ли спря да расте. Тя взе своето около протестите и дори днес запазва своя дял. Не трябва да бързаме с изводите, тъй като това е проект, който успява да се мобилизира много добре в последните моменти. От социологическа гледна точка не бива да бързаме с прогнозите и за още два субекта – Изправи се БГ на Мая Манолова и „Обединени патриоти“. В последните дни Манолова добави Отровното трио, докато ВМРО и НФСБ печелят от темата Македония. Има изгледи за влизане и при двата проекта. Затова смятам, че партийната формула на следващия парламент е във вариант 5+2.

– Какви перспективи дава тази формула за съставяне на правителство след изборите?

– Оказва се, че предстоящите избори няма да бъдат развръзка на политическото напрежение, а ще са нова завръзка. Чисто хронологично трябва да проследим процесите. През летните месеци мотото бе – „Всички срещу ГЕРБ“. Това обаче днес изглежда по-трудно. ГЕРБ от своя страна взе да навдига глава в последните седмици и Борисов като че ли поиска още управление. Още в началото на коронакризата и особено около протестите изглеждаше, че е решил това да е последният му мандат. Проблемът е, че той не завършва така, както на него му се искаше. Въобще няма да приключи с аплодисменти. Този срутил се път, който видяхме в последните часове, е едва нелоша метафора за управленския стил. Определено на моменти виждаме твърде фокусиране върху ПР. Четвърти мандат на Бойко Борисов от днешна гледна точка изглежда трудно осъществимо, но не е изключено. Модната софийска мълва говори за съвместно управление на ГЕРБ и БСП. Ако погледнем аритметично, това може да стане. Политиката обаче не е само аритметика. Вече няколко дни тази мълва върви, а не се отрича. Подобни хипотези обаче са нещо нормално преди даден вот. По традиция преди избори се говори, че някакъв успешен българин от чужбина ще дойде или Бойко Борисов ще става президент и третото е, че ще има голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Колкото повече се говори в тези три направления, те толкова и не се случват. Такава е ситуацията в българския политически живот. Ситуация, при която никой няма ясен план.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ