Пуснаха фототипно Яворовия „бунтовен лист“

153
Яворовият "бунтовен лист" се появи като фототипно издание 120 години по-късно

Фототипно издание на уникалния Яворов „бунтовен лист“ „Свобода или смърт“ публикуваха от Фондация „Яворов“ по повод 145-годишнината от рождението на поета-харамия. Председателят на фондацията Тодор Иванов, който дълги години беше директор на дома-музей в родния град на твореца, припомни, че листът е списван от Яворов през 1903 година докато участва в сраженията за освобождение на Македония.

Книгата излиза благодарение на фондацията и Община Чирпан, спомоществувател е инж. Георги Зъбчев – собственик на „Бъдещност“ АД и зам.-председател на Фондация „Яворов“.

„Уникалността на „бунтовните листове“ идва от това, че автор, редактор и разпространител им е Пейо Яворов – знак за огромното доверие, което му има ВМОРО. Преписвани са от четника Димитър (Мицо) Кирилиев с хектографическо мастило и са достигали, както казва самият поет-революционер, „от село на село до четирите македонски ветрища“ с цел подготовката на въстание“, припомни Иванов. Изданието е в памет на починалата внезапно наскоро проф. Димитрина Нанева, правнучка на Яворов по линия на племенницата му Малина.

Оригиналните 12 „бунтовни листове“, форматно почти еднакви с малък, четиристраничен софийски вестник по онова време, се пазят в Националната библиотека „Кирил и Методий“.

Част от текстовете в брой 9 представи пред публиката актьорът от Старозагорския театър Ивелин Керанов.

Христо ХРИСТОВ