Президентът няма да чака ПП и БСП за консултации: преминава към връчване на мандат

201

От партията на Кирил Петков излязоха с алтернативно тълкуване на Конституцията: Радев трябвало да ги покани, когато им е удобно

Приключиха консултациите при Румен Радев, предстои връчване на мандат. Това заяви президентът след края на разговорите с „Възраждане“

Румен Радев подчерта, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила. Държавният глава не уточни в кой ден ще се случи това.

Припомняме, че на консултация при президента вчера не отидоха от „Продължаваме промяната“ /ПП/ и БСП по претекст, че са заети в бюджетна комисия на Народното събрание.

Според ПП обаче, президентът Румен Радев е направил „странно тълкуване на Конституцията“, защото в нея изрично се казва, че мандатът се връчва „след консултации с парламентарните групи“.

„Такива консултации не бяха проведени с всички парламентарни групи и то с две от най-големите“, предлага алтернативно тълкувание Милен Матеев от ПП, бивш нотариус и съдия, когото „Промяната“ направиха председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в парламента.

„Като говорим за консултации, говорим за диалог. Дните и часовете на президента всъщност не са разписани в Конституцията, така че тези консултации могат да се проведат в ден и час, удобен за всяка една парламентарна група“, смята юристът.

Повечето му колеги обаче се обединяват около тезата, че липсата на срок предполага веднага или просто при първа удобна възможност. Тълкуванието на ПП, че трябва да е „когато им е удобно“ отваря врата за умишлено бавене. При друга ситуация например опозицията може с месеци да се крие от консултациите, за да саботира сформирането на кабинет.

Източник: tribune.bg