Показаха историята на Бузлуджанския монумент в уникална изложба

229
Афишът на изложбата

Уникална фотодокументална изложба под надслов „Строи се монумент“, проследяваща в стотици черно-бели и цветни кадри изграждането на Бузлуджанския монумент от първата копка преди 49 години на 23 февруари през далечната вече 1974 година до официалното му откриване, годините на реалното му използване по предназначение и последвалата разруха, подреди в Казанлък фотографът-художник Бедрос Азинян.

Изложбата ще бъде открита на 25 януари от 17:30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Кураторът Бедрос Азинян е използвал свои, на баща си Артин Азинян и на колегата му Петър Бакалов кадри от времето, когато и тримата са били щатни фотодокументалисти към културния институт.

Наливане на основите след взривяването на 9 метра от билото на връх Бузлуджа

Фотографският разказ ни дава подробна информация как и по какъв начин е построено това уникално архитектурно съоръжение на един усоен връх, известен със суровия си климат. Участието на хилядите майстори, специалисти, инженери, ръководители, офицери и войници от поделението на Строителни войски – Стара Загора. Не случайно и самото му заглавие е кодирано в името, преведено от турски, Бузлуджа означава „леден връх“.

Изложбата е представена в 24 пана, всички кадри са сканирани и обработени от оригинални черно-бели и цветни негативи, и цветни диапозитиви.

Арматурната решетка за парадната зала на монумента

Една голяма част от снимките се показват за пръв път, сред тях са подготовката за взривяването на близо 9 метра от върха за полагане на основите и полагането на капсулата със завета за бъдещите поколения.

Проследена е и историята на едно от мозаечните пана, от момента, в който е представено като макет, през реденето му от казанлъшки художници, до пълното му изпълнение, а впоследствие и годините на разрухата му.

Изложбата е реализирана съвместно със съдействието на НФ „Култура“, НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и фондация „Артин Азинян“.

Иван ПЕТРОВ