Поетът Борис Христов реди своя антология на Яворов

168
Борис Христов е петнадесетият носител на Националната поетична награда на името на Яворов

Своя подборка за антология, посветена на творчеството на Яворов, подрежда писателят Борис Христов, който стана петнадесети носител на Националната поетична награда на името на гениалния чирпанлия.

В писмо до жителите на Чирпан той пише, че вестта за номинирането му го сварила над коректурите на антологията, която ще бъде част от поредицата „Българска лирика“ на издателство „Рива“, над която работел от много време. Авторът на едни от най-ярките творби в съвременната родна лирика пише:

„Прието е в подобни случаи награденият да представи в кратко слово своето тълкуване на автора, като изтъкне важността на неговото дело. Но по-лесно за читателя ще бъде да узнае моето разбиране на Яворов, като разгърне тази антология – и го открие в избора на стиховете, в начина на тяхната подредба и дори в самото оформление. Събирането на творбите на любим поет от различни периоди в едно книжно тяло напомня неделните срещи в селския храм – където вярващите са дошли да чуят гласовете си, да се черкуват… и усетят, че все още са в живота. Обичам антологиите – за мен те са начин да изразя своята почит към любимите автори, но и начин да прикрия срама от ниския ни ръст (почти без сянка) до ръста на поетите от миналото. Аз не съм откривател на нови идеи, на нови метафори или на нов словоред – откривателят бе Той – и по повод на наградите ще кажа: Знайно за поета Пейо Яворов е, че е награден веднъж… – с кръст за храброст като доброволец в Македоноодринското опълчение“.

На финала на писмото си до чирпанлии Борис Христов пише:

„Позволявам си все пак да смятам себе си като един от близките, един от множеството племенници на поета, на които той е посветил „Часът на синята мъгла“, …когато млъква шум и тишината стене, при своите прозорци седнали без мощ…“ Племенникът, който никога не се сбогува с него! И никога не му нашепна – „лека нощ!“ Благодаря ви за честта да бъда гост на град Чирпан макар и само с това кратко слово!“.

Христо ДИМИТРОВ