Планираните структурни промени заплашват да върнат Държавна сигурност

656
Лидерът на АБВ Румен Петков по време на брифинга му в неделя

Това обяви лидерът на АБВ във връзка с анонсираните реформи в КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) може да се превърне в инструмент за разправа и в комитет по Държавна сигурност, ако се осъществят намеренията за реформи в институцията, анонсирани в преговорния процес. Това заяви пред медиите председателят на АБВ и бивш министър на МВР Румен Петков и коментира смущаващи неща по преговорната обстановка за съставяне на правителство, в която участваха четирите формации „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

„Предлага се комитет за Държавна сигурност и то в най-уродливите му параметри, който да има право на подслушвания, обиски и арести. Това ще бъде поне четвъртата институция, която ще може да подслушва. Питам – има ли регистър кой и кого подслушва? Няма. Това означава, че едно лице може да бъде слушано и от три служби едновременно.“

Идеите за преминаване на всички инспекторати към наследника на КПКОНПИ допринася убедително за приликата с Комитета за ДС, посочи председателят на АБВ и добави, че това ще доотрови атмосферата в страната и сочи явно недоверие към МВР, ДАНС и военната институция. Петков бе категоричен, че действията на държавата трябва да бъдат концентрирани върху формиране на орган за цялостен контрол върху организацията, прилагането на СРС, цялостен контрол върху разследващите действия.

АБВ ще настоява още в първите дни на Народното събрание създаване на законодателен съвет и съвет по съдебната реформа. Предлаганите промени трябва да отговарят на перспективите на европейска България, подчерта Румен Петков. Той коментира и развитието на събитията в сектор „Земеделие“ като тежко катастрофални и противоречащи на правилата на ЕС, към който принадлежим.

„Европейска България, която трябва да излъчва стабилно, която трябва да внушава първо на собствените си граждани усещане за предсказуемост и перспектива, е на път да постави много дебела черта между България и аграрния сектор в Европа.

Според Петков планираните структурни промени в сектора обслужват нечии интереси под съответния натиск. Той добави, че АБВ настоява европейските традиции и практики да бъдат гарантирани в бъдеще – разбиране, което среща съгласие и в коалицията, към която партията принадлежи и е представена в Народното събрание – „БСП за България“.

(СН)