Пламен Йорданов: Ваденето на скелети от гардероба храни хората само със скандали

1969
Областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов

Ако се продължи така, без реални политики, нищо добро не чака България, категоричен е областният координатор на ГЕРБ – Стара Загора

– Г-н Йорданов, коалицията ГЕРБ-СДС регистрира в РИК – Стара Загора, 22-ма кандидати за народни представители, с които ще се бори за доверието на старозагорци. Прави впечатление, че няма промяна сред първите четирима в листата. Водач е Красимир Вълчев – бившия министър на МОН, а след него са нареждат досегашните депутати Маноил Манев, Илиана Жекова (Казанлък) и бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Каква заявка прави коалицията ГЕРБ-СДС с така излъчените кандидати?

– Преди всичко искам да отбележа, че листата е много подмладена. Имаме няколко млади лица на по-задните позиции, които за първи път се пускат в кандидатдепутатската листа. В първите позиции виждате, че отново залагаме на професионалистите. Това са хората, които могат да предложат реални политики и са се доказали. Искам да обърна специално внимание на нашия водач Красимир Вълчев. Той се доказа не само в образователната среда, но и като успешна фигура при политиките, свързани с региона и страната. Нашата листа е съставена от професионалисти и нови млади хора, които да тръгнат след тези опитни хора, за да намерят в бъдеще своето място в политиката.

– Предвид политическата обстановка какви са целите пред ГЕРБ на местно ниво като резултат на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли?

– Голямата ни цел остава непроменена – победа в региона! Още по-важното обаче е всички политически играчи да направим след вота едно стабилно управление, което да бъде предвидимо и да продължи европейския път на развитие на България. Много е важно да си дадем ясна сметка в предстоящата предизборна кампания, че това са едни 30 дни, които ще отминат сравнително бързо. Не трябва да допускаме противопоставянето да придобива отново такива размери, каквито виждаме в последните няколко месеца. Политическите сили, които са в център-дясното, имат общи възгледи и те могат да дебатират, и да водят диалог. Именно противопоставянето провали диалога, в резултат на което не се стигна до сформиране на правителство. За мен е по-важно какво ще се случи след 11 юли.

– Говорите за диалог и партньорство, но на фона на непрестанните послания и заявки от различни политически субекти за анти-ГЕРБ действия. В кои партии виждате възможност и условия за разговори, г-н Йорданов?

– Да, ясно се вижда тази обединеност срещу партия ГЕРБ, но това не ми се струва нормално. Истината е, че за всички политически субекти е най-лесно да водят подобна политика на отрицание и негативизъм. Така те късат от гласовете и подкрепата за ГЕРБ. Социологията обаче вече предвещава горе-долу идентична картина на политическото разпределение в бъдещия парламент. Т.е. едни без други партиите не могат. За мен най-логично е партиите в център-дясното политическо пространство да си говорят. Те имат еднакви идеологии. При това положение е напълно разбираемо да се търси възможност за сформиране на общо управление. За мен генезисът на този проблем, тези идентични формации да не си говорят, дойде от развилите се събития в 43-тото Народно събрание, когато Реформаторският блок се разцепи. Това нещо трябва да бъде преодоляно във времето, в противен случай ще имаме уродливи управления, при които партии с диаметрално противоположни ценности формират правителство. Такъв беше случаят през 2013 – 2014 г. с Орешарски и подкрепата на БСП и ДПС.

– Настоящата ситуация за ГЕРБ обаче е много по-различна от изминалите години. Кампанията за предстоящия вот стартира на фона на непрестанни твърдения и разкрития за корупция и нецелесъобразно разходване на публични средства. Ще промените ли стратегията, посланията и подхода си при създалата се ситуация?

– Това е част от тази негативна кампания, която се засилва между двата предизборни периода. Най-лесно е да бъде водена подобна кампания. Тази стратегия проработва за няколко месеца. Ваденето на скелети от гардероба задоволява потребността да се хранят със скандали, да вярват на негативното. Всички трябва да си дадем сметка обаче, че ако това продължи твърде дълго и не се случва нищо конструктивно, то тогава страната ще тръгне назад във всяка една сфера. Без да съграждаш, без реални политики и само негативизъм, няма какво друго да се случи. Аз смятам, че другите партии ще проявят разум и след 11 юли всеки един от политическите субекти ще си даде ясната представа, че така нещата не могат да продължат. Ако този тон на конфронтация продължи, едно бъдещо правителство би работило много, много трудно.

– Тема номер едно за Старозагорски регион е „Зелената сделка“ и неизвестността около бъдещето на комплекса „Марица изток“. Кои са лицата в листата на ГЕРБ, които ангажирате с този казус?

– Аз смятам, че на този етап няма по-подготвен човек, на когото думата да се чува толкова силно, от водача на листата на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев. Дори на тема енергетика! Въпреки че този човек не е миньор или енергетик. Той е достатъчен авторитет не само в средите на ГЕРБ. Аз видях в предишната предизборна кампания какво уважение показват към Красимир Вълчев нашите опоненти. В този месец и половина, в който той беше в региона, той проведе срещи със синдикатите, работодателите и хората, които имат отношение към комплекса „Мини Марица-изток“. Така Красимир Вълчев влезе изключително надълбоко в тематиката. Освен това ние ползваме експертизата на доказани енергийни специалисти като Жечо Станков и Теменужка Петкова. Затова съм убеден, че Красимир Вълчев е човекът, който ще защитава интересите на заетите в комплекса „Мини Марица-изток“.

Въпросите зададе
Живко ИВАНОВ