Официално: Командирът на 61-ва Стрямска бригада пое Сухопътни войски

580
Тримата български военнослужещи, удостоени от президента Румен Радев с висше офицерско знание. Сред тях е и досегашният командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Деян Дешков (вляво от президента), който вече официално е командир на Сухопътни войски

Със свой указ днес президентът Румен Радев освободи генерал-майор Михаил Попов като командир на Сухопътните войски и го назначи на длъжността „Заместник-началник на отбраната“. Държавният глава го удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“. Новият командир на Сухопътни войски е бригаден генерал Деян Дешков, който също с указ на президента бе освободен от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и назначен на новата длъжност, като е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Третата кадрова промяна беше свързана с назначаването на полковник Иван Иванов за заместник-началник на щаба по операциите в щаба на многонационалния корпус „Югоизток“ в Сибиу, Румъния и удостояването му с офицерското звание „бригаден генерал“.

„На висшето ръководство на Въоръжените сили се пада честта и отговорността да развива съвременни отбранителни способности, да гарантира високо ниво на военна подготовка и съвместимост със съюзниците и да продължи да убеждава държавното ръководство в необходимостта от ускоряване на модернизацията на Българската армия“, заяви президентът Румен Радев на церемония по удостояване на тримата български военнослужещи с висше офицерско звание.

„Новите звания и назначения са израз на признание за Вашите професионални, командирски и лидерски качества, за работата и усилията през годините за развитието на Въоръжените сили на Република България“, посочи президентът. По думите му съвременната глобална среда за сигурност поставя все по-високи изисквания към устойчивостта и ефективността на командната структура. Държавният глава пожела на военнослужещите здраве, воля и енергия за развитие на Въоръжените сили и издигане на техния авторитет.

За командир на най-голямото подразделение не само в Сухопътните войски, но в цялата Българска армия – 61-ва Стрямска механизирана бригада, е назначен бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Медията ни припомня, че преди няколко дни бившият и новият командир на бригадата се срещнаха с кмета на Казанлък Галина Стоянова. Ген. Деян Дешков бе отличен за работата си в Казанлък с един от символите на града – розата, връчен му от кмета Галина Стоянова.

(СН)