От Стара Загора Бойко Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за премиер

1597
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинга му тази вечер в Стара Загора. До него е кметът Живко Тодоров

В негово лице ГЕРБ вижда възможност за изход от политическата криза

„Проф. Николай Габровски ще получи пълна свобода и отговорност да води преговори с всички парламентарно представени партии“. Това заяви в Стара Загора тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че в лицето на проф. Габровски партията вижда възможност за изход от политическата криза.

„Той е умен, успял, критичен, патриот, човек с гражданска позиция. Разговорът ни с него беше само за това да му дадем мандат. Не само да вземе листа хартия от Президентството, а да проведе разговори с всички политически партии, да подбере експерти. Ако има нужда от помощ, нека я поиска. Ако не – има пълна свобода“, категоричен бе Борисов.

Пред старозагорските медии той разкри, че сутринта е имал дълги разговори с парламентарната група, като е имало два варианта за кандидатура – чисто партийна – независимо дали е Борисов, Томислав Дончев или Десислава Атанасова, което е щяло да се приеме като „бламиране на първия мандат“.

Вторият вариант е бил независима от партиите кандидатура. „Заради това – аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против. Но ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, по-правилното за изход от тази перманентна политическа криза. Защото и след март да има избори, ситуацията ще е същата. Само да упрекваме президента, не е честно… Затова предприехме варианта – една безспорно гражданска, далече от нас, далече и от другите, предполагам, доказан, умен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, доказан като образование, знание и умения, връх в своята кариера. Той се съгласи. Това е начинът да привлечем действително успели, умни, образовани хора да подпомогнат политическата класа“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него в момента „политическата класа е в такава ситуация, че една по една партиите изпадат в изолация“.

„Ние вече две години сме претенциозни един към друг. България изглежда много зле отвън заради тази политическа криза, липсата на правителство… Президентът Радев казал, че „партията на „Промяната“ са шарлатания и че било грешка такива хора да откраднат надеждите ни за промяна“ – отдавна съм казал, че когато народът осъзнае, че ПП са прътът в спиците на колелото България да тръгне напред“, коментира лидерът на ГЕРБ думите на президента. „На президента му казах, че двама по-добре теглят каруцата от блатото, той избра да я тегли с Киро и Асен. И сега си плаща за грешките“, добави Борисов.

При посещението си в Стара Загора бившият премиер не даде ясен отговор за бъдещата номинация на ГЕРБ за кмет на Стара Загора.

(СН)