Отново върнаха на прокуратурата делото за събитията, изкарали Раднево на протест

746
Никой не се наема да каже, кога ще застанат пред Темида биячите от лихварската фамилия на Калчо Иванов (вляво)

Заради неясноти в обвинението задържани за опит за убийство не можели да се защитят

За втори път Окръжен съд – Стара Загора прекрати и върна на прокуратурата делото за събитията от 2 май м.г., които извадиха на протест хиляди жители на миньорския град Раднево и се наложи близо седмица жандармерийски части да охраняват ромския квартал „Кантона“.

Определението на съдия Красимира Дончева е от 28 юни, връщането е заради „непълноти, неясноти в съдържанието на обвинителния акт, които имат за последица неясно обвинение и нарушават правото на защита на подсъдимите“.

Разпореждането подлежи на обжалване и/или протестиране с частна жалба и/или частен протест пред Апелативен съд – Пловдив, в 7-дневен срок от получаване на препис от същото.

През есента на 2016 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу 20-годишния ром Стефан Калчев за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 и т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК затова, че на 2 май м.г. в град Раднево, сам и в съучастие с Антон Иванов, Динко Ангелинов (23 г.) и 39-годишния Калчо Иванов, направил опит умишлено да умъртви Живко Жеков и Георги Николов.

Припомняме, че зверският побой над Жеков и Николов, и приятелят им Цветелин Кюстендилски бе нанесен заради отнето предимство на улица в центъра на Раднево.

Най-тежко бе състоянието на Жеков, който остана жив само защото счупено ребро попречило на ножа да проникне в сърдечния мускул.

Случилото се буквално взриви обществеността. В продължение на седмица хиляди жители на Раднево обсаждаха ромския квартал „Кантона“ с искане побойниците да бъдат изселени.

По спешност на място бяха командировани над 100 жандармеристи, които охраняваха протестите, включително и с водометни оръдия.

Гневът на хората накара общинската администрация да се размърда и да „открие“, че в махалата има множество незаконни постройки.

Впоследствие стана ясно, че арестуваният Калчо е лихвар, а фамилията му развива търговска дейност в изграден, без сътветните строителни разрешителни, масивен магазин.

От 2 май и досега обвиняемите са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Христо ДИМИТРОВ