Отнемат имоти за 466 000 лв. на старозагорец

811

Имоти на стойност 466 550 лв. да бъдат отнети от старозагорец по искане на КОНПИ, реши състав при Окръжен съд – Стара Загора, в открито заседание, състояло се на 17 април.

Дело No 131 е образувано по искане на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от 5 юни 2015 година. Претенцията спрямо Милен Г. Колев и още две свързани с него лица е била за малко над 674 000 лв. В исковата молба са включени множество недвижими имоти на територията на Стара Загора и съседни села, дузина леки автомобили и гори. Производството е било образувано от КОНПИ след получено уведомление от Старозагорската районна прокуратура, че мъжът е привлечен като обвиняем за извършени от него престъпления по чл. 159а, ал. 2, т. 2 от НК (…Който набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора с цел да бъдат използвани за развратни действия, за принудителен труд или за просия…), като в единия от случаите пострадалото лице е било непълнолетно.

Престъпленията са извършени на територията на селата Калояновец и Маджерито през периода от 2011 до 2013 година включително.

През този период той е държал като „бели роби“ двама млади мъже от Града на липите, които работели в склада на фирмата му за изкупуване на скрап, без да получават възнаграждение. Двамата „работници“ са били открити от полицията заключени и оковани във вериги в една барака.

Милен Колев е сключил споразумение с наблюдаващия досъдебните производства прокурор и на 25 април 2013 г. е осъден на 3 години затвор при 5-годишен изпитателен срок.

Още тогава е било изпратено съобщение до КОНПИ, откъдето са започнали собствено разследване за разминаване в декларираните и истинските доходи на заралията.

Решението на Окръжния съд за отнемане на имуществото не е окончателно, то подлежи на обжалване пред състав на Пловдивския апелативен съд в двуседмичен срок.

От началото на т.г. това е първото приключено в Стара Загора (макар и на първа инстанция) дело по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. По данни от Комисията за периода от 1 януари 2006 г. до края на м.г. е било отнето в полза на държавата имущество на обща стойност 109.2 млн. лв. За същия период са били внесени в съда 702 искания за отнемане на 2.767 млрд. лв.

Петър ХРИСТОВ