Откриха труп на удушено бебе в неработещ хладилник

808
Фризерът, в който беше намерено удушеното бебе

Прокуратурата е повдигнала обвинение за извършено убийство срещу 16-годишната му майка, ученичка в казанлъшка гимназия

Вкочанясало и посиняло трупче на родено в осмия лунарен месец момченце откриха криминалисти от Казанлък в неработещ хладилник. Телцето било обвито в найлон заедно с плацентата. Според експертизата, извършена от съдебните медици, бебето е било родено живо на 1 март в извънболнична обстановка. Смъртта е в резултат на механично задушаване посредством притискане с ръка върху гърлото на мъничето.

До зловещата находка се е стигнало, след като в казанлъшката болница на 5 март е била приета по спешност непълнолетна 16-годишна девойка, която живеела с баща си в изоставени краварници край село Средногорово. При първоначалния преглед станало ясно, че Петя Л. е в много тежко състояние след сполучливо раждане, имало опасения за инфекция. По сигнал от болницата полицията е направила претърсване на района, оказало се, че момичето е родило в отчайващо лоши условия. При раждането акуширал приятелят й Стефан, който ползвал едно от помещенията в полурухналия краварник.

По думите на Илиан Илиев, кмет на Средногорово, където живеят около 150 души, Петя и баща й Атанас Любомиров се появили миналото лято. Мъжът бил от благоевградските села и се прехранвал като общ работник по строителните обекти. Двамата останали да презимуват в краварниците, почти никой не ги познавал отблизо. Момичето било десетокласничка в казанлъшката гимназия по лека промишленост и туризъм, но напоследък рядко била виждана да посещава учебните занятия. Директорът на учебното заведение Антони Илиев отказа каквито и да било подробности за възпитаничката, като се оправда, че не разполага с официални данни от полицията и прокуратурата.

По думите на местните бащата Атанас имал изключително избухлив характер, пиел много и често пъти пердашел дъщеря си, която останала при него след развода.

Баща на удушеното бебе е 24-годишният казанлъчанин Стефан Мавродиев, който също се прехранвал като строител. Кога и при какви обстоятелства двамата млади са се запознали и кога е припламнала любовната искра – тепърва ще се установява, знаело се само че от два-три месеца момичето се прехвърлило да живее при него.

От Районната прокуратура в Казанлък са образували досъдебно производство за извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него. Повдигнатото обвинение срещу Петя Л. е по чл. 120, ал. 1 от Наказателния кодекс. Във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, тъй като извършителят на деянието е непълнолетно лице, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години.

Заради тежкото й здравословно и психическо състояние на Петя Л. ще бъде наложена мярка за неотклонение „подписка“, като ще бъде настанена да живее при майка си в Казанлък.

От прокуратурата уточниха, че сигналът от МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за приета жена след раждане, която не дава информация къде е бебето, е бил подаден в РУ „Полиция“ към 14:52 часа на 5 март. Събраните до момента доказателства сочат, че родилката е умъртвила детето чрез удушаване с ръце, след което бащата Стефан го сложил в найлонова торба и го е занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник. Детето е преживяло десетина минути след раждането си, налице са били признаци, че е можело да оцелее, без да са необходими специални грижи, категорични са съдебните медици. По случая е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза, при която ще се установи психичното състояние на П.Л. преди и по време на извършване на деянието. Предстоят разпити на свидетели. Срокът за разследване е двумесечен.

Христо ХРИСТОВ