ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ: БСП връща в четвъртък мандата неизпълнен

532

Това обяви председателят на ПГ на партията Георги Свиленски

БСП връща третия мандат на президента неизпълнен в четвъртък. Решението на партията идва, след като днес депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ извадиха от дневния ред на парламента законодателната програма, предложена от БСП.

117 бяха „против“ предложената от червените програма да се гледа в пленарната зала тази седмица. Този текст бе едно от условията социалистите да задвижат процедурата по изпълнение на мандата за съставяне на правителство. Идеята бе в четвъртък НС да гласува законодателна рамка, а ако тя събере мнозинство – в петък БСП да внесе при президента папка с реализиран мандат и да предложи Асен Василев за премиер.

Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет.

„Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на НС. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„На болшевиците отдясно, отляво и на техните внучета явно не са им познати демократичните инструменти“, коментира съпартийникът му Мустафа Карадайъ.

„В тази ситуация ние утре ще върнем мандата неизпълнен“, обяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг.

„Имахме програма и амбиции, но няма необходимото мнозинство, отбеляза той. Според Свиленски с гласуването в подкрепа на отпадане на проекторешението за законодателна програма се е видяло, че от едната страна са застанали партиите, които искат да се борят с корупцията, а от другата – тези, „които искат да защитават корупцията“. Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ припомни, че предложената законодателна програма е разработена от БСП, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, като в нея са влючени и предложенията на ИТН. Свиленски посочи, че програмата е включвала изборът на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и приемането на антикорупционния закон, а така също и изборът на председател на КЕВР.

„Опасността, която предстои пред държавата, от днес нататък е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и правителство“, каза още Георги Свиленски.

В материала е използвана информация от NOVA и БТА