Осъдиха на затвор гастрольор от София, измамил двама старозагорци

222

Година и 9 месеца ефективен престой зад решетките постанови състав на Районен съд – Стара Загора, спрямо обвиняем за нагли измами, който в хода на досъдебното производство побързал да възстанови щетите, за да си осигури по-малко наказание чрез споразумение.

45-годишният столичанин Иван Божидаров бил безработен и често пътувал из страната. На 24 юли 2020 г. пристигнал в Стара Загора и разхождайки се в един от кварталите, забелязал, че се извършват ремонтни дейности – полагане на асфалт на улицата. Божидаров намерил светлоотразителен елек, облякъл го и отишъл в офиса на фирма в района. Представил се за бригадир на работниците и предложил на едно от служебните лица да положат асфалт пред базата на дружеството, останал от другия обект. Без много преговори собственикът наброил 350 лв. и зачакал появата на работниците и валяка. Междувременно Божидаров си намерил още един „клиент“, на когото предложил да му продаде „на тънка лайстна“ от по левче за литър нафта. „Клиентът“ приел щедрата оферта. Двамата отишли до база, където уж се съхранявала нафтата. На място измамникът успял да се покрие и изчезне, оставяйки доверчивия старозагорец да се чуди как е бил преметнат.

Иван Божидаров е бил открит и задържан преди два месеца в хода на столично досъдебно производство за серия от измами, коментираха запознати. При разпитите изпеченият мошеник споделил „опит“ и от други райони в страната.

Пред съда в Стара Загора той декларирал пълно разкаяние и едва ли не със сълзи на очи се заклел, че случката с асфалта и нафтата ще са последни в професионалната му „кариера“.

Справка в Търговския регистър показва, че през 2009 година измамникът регистрирал на свое име ЕТ „Божи дар“, занимаваща се с каменоделски услуги и ремонт на стари паметници на столичната улица „Гайтанци“, но движение по партидата от тогава и до днес няма.

Христо ХРИСТОВ