Оръжейна фирма инвестира 40 млн. лв. за фотоволтаичен парк за собствени нужди

221

Фотоволтаичен парк за задоволяване на голяма част от собствените си нужди от електроенергия ще започне да изгражда казанлъшката оръжейна фирма „Арсенал“ ЕАД. Предвидената инвестиция във ВЕИ мощността е около 40 млн. лв., съобщиха от мениджмънта на частното дружество.

Ще се използват терени, собственост на дружеството, в основната база, предвижда се мощността да бъде в рамките на 35 мегавата, която е достатъчна за покриване на производствените нужди през летните месеци.

През зимата тя ще стига за покриване на около 40 на сто от нормалните потребности, което в голяма степен ще облекчи финансовите разходи на дружеството, което е най-големият частен работодател в Старозагорска област. При оставане на свободен капацитет е възможно дружеството да излезе като търговец на либерализирания пазар. Срокът за монтажа на парка е до пролетта на следващата година. Това ще бъде поредната инвестиция на оръжейното дружество, което за последните 25 години е вложило над 300 млн. лв. за нови технологии и подобряване на работната среда за над 7-те си хиляди служители. По думите на финансовия директор на „Арсенал“ Янко Костадинов пред сайта Divident.еu финансовото състояние на дружеството е много добро, а сключените до момента договори гарантирали обезпеченост за тази и следващата година.

От 1 август се увеличават за трети пъти заплатите, като средното възнаграждение ще достигне 1600-1700 лв.

Христо ДИМИТРОВ