Обявиха обществена поръчка за изграждането на обществена тоалетна в центъра на Стара Загора

577
Така изглеждаше, преди да бъде ограден с двуметрови метални стобори, общественият писоар в централния старозагорски парк "Пети октомври"

Прогнозната стойност на бъдещия обект е малко над 111 000 лв.

Обществена поръчка за фирма, която да извърши строително-монтажните действия на обществена тоалетна в центъра на града обяви Община Стара Загора, като прогнозната стойност на бъдещия обект е в рамките на 111 242 лв. без ДДС, а едноетажната сграда ще бъде разположена върху основите на използваните десетилетия наред писоари в източния край на централния парк „Пети октомври“.

В обявата за публичното състезание е записано, че строителството трябва да бъде извършено в рамките на 120 календарни дни от получаването на разрешението, вече имало изготвени архитектурни и работни проекти. Тоалетната трябва да е пригодена и за хора с увреждания, като капацитетът е за пет души (мъже и жени), като не се предвиждат помещения за евентуален персонал. Сградата ще бъде надземна, с малко над 50 кв. м разгърната застроена площ, а пускането и спирането на водата ще става чрез фотоклетки. Очакванията са, ако процедурата се размине с евентуални обжалвания, тоалетната да отвори врати за празника на града 5 октомври.

Към момента над 150-хилядният Град на липите не разполага с нито една действаща обществена тоалетна, след като в началото на извънредното положение заради коронавирусната пандемия трите стари в централната градска част бяха затворени и това предизвика недоволството най-вече сред възрастните жители. От същия тип е изградена нова тоалетна в близост до жп гарата, но тя все още не е пусната за експлоатация. Обществени писоари бяха изградени преди време в съседство с Музея на неолитните жилища, но те са предназначени само за туристите, припомнят старозагорци. Ситуацията спасяват разположени на невралгични места, най-вече около кварталните пазари, химически тоалетни, но много често те са заключени или в недотам добро хигиенно състояние.

Петър ХРИСТОВ