Община Чирпан кани учени от Европа на форум, посветен на свети Атанасий

284
Литография от клетва на френски крал пред Реймското евангелие, копие от което се съхранява в манастира "Свети Атанасий" край село Златна ливада

Едни от най-известните учени: историци, богослови и теолози, изследователи на живота и делото на свети Атанасий от България, Испания, Германия и други страни от Европа, ще бъдат поканени да представят своите изследвания на уникален по своя характер форум, съобщиха от община Чирпан. Идеята е на историка акад. Росен Милев, който е сред най-ревностните проучватели на най-стария в Европа манастир, намиращата се в близост до село Златна ливада обител, за която се смята, че е създадена в далечната 344 г. след Христа. Годината е била потвърдена след проверка в архивите на Ватикана. Манастирът е създаден от самия светец, който е отседнал на това място на път за събор в качеството си на александрийски архиепископ.

Опожаряван е бил през турското робство, възстановен е през 1844 година, след 9 септември 1944 година е бил изоставен, но по лично разпореждане на Людмила Живкова е възстановен в истинския му блясък през 1980 година. В една от килиите има скривалище, ползвано от Апостола на свободата Васил Левски при идванията му в този район.

Форумът е планиран за 2 май, когато е храмовият празник на свети Атанасий. В този ден тук пристигат хиляди миряни, които вземат вода от Аязмото, считана за лечебна.

През 2007 година манастирът получи дарение – копие от прочутото Реймско евангелие, над чийто оригинал някога са се заклевали френските крале. Оригиналът се съхранява в специален трезор в град Реймс, до Париж. Евангелието се състои от 62 страници глаголически текстове и 32 кирилски. Електронното копие е дарено на България две години по-рано от някогашния архиепископ на Реймс Тиери Жордан.

Христо ХРИСТОВ