Някой ще се извини ли на областния управител и на кмета на Стара Загора?

12816
Въпреки че ритуалът на Паметника на Свободата на 3 март беше отменен от областния управител на Стара Загора, президентът Радев си беше довел и представителна гвардейска рота

След като стана известно, че четирима българи от Плевен и Габрово са заразени с коронавирус, при това за първите двама положителните им проби са открити в оздравяващия им период (по думите на шефа на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски), логично възниква въпросът: Някой ще се извини ли на областния управител Гергана Микова и кмета на Стара Загора Живко Тодоров, които отмениха официалните ритуали на 3 март?

В деня на Националния ни празник те бяха обвинени от президента Румен Радев в „манипулация“, в „принос към откриването на два вида коронавирус – софийски и шипченски“ и „вирус на страха“. Допълнително своя дан към „измисления страх“ даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се появи изненадващо на 3 март в Стара Загора.

Както медията ни съобщи тогава, предприетите мерки за отмяна на ритуалите бяха по предложение на Националния оперативен щаб с идеята да не се струпват много хора на едно място на разстояние повече от 1 метър.

Първите двама с положителни проби в България вероятно са били заразени от коронавируса още преди 3 март, а откриването им е станало след проява на симптомите.

Днес се чуха призиви за отговорно поведение на гражданите. Кой обаче трябва да даде тона. Защо държавният глава Румен Радев цял ден в неделя мълчеше?

Йовка НИКОЛОВА