Новият зам. областен управител е освободен от поста по негово собствено желание

1658

Стефан Славов въобще не е встъпвал и в длъжност

Истински трилър на фалшивите новини се завихри вчера, след като от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че служебният премиер е освободил от длъжност новоназначения зам. областен управител на Старозагорска област Стефан Славов. Буквално 11 дни след издаването на заповед на служебния премиер – на 28 май.

Веднага в интернет пространството се появи „новина“, че „Заместник областният на Стара Загора е освободен заради връзки с Делян Пеевски“. Цитирани бяха и „факти“ за връзката на Стефан Славов като директор на старозагорската тютюнева фабрика „Слънце Стара Загора – Табак“ АД с Пеевски, като собственик на „Булгартабак Холдинг“, което притежавало дялове от старозагорското дружество.

Проверката на „Старозагорски новини“ установи, че цитираната информация е фалшива новина. Официалните данни сочат, че „Слънце Стара Загора – Табак“ АД е било дъщерно дружество на държавния „Булгартабак холдинг“ до 2008 г. Същата година старозагорската цигарена фабрика е приватизирана от „Бизнес център Изгрев“ чрез Българската фондова борса, а през 2009 г. „Сила Холдинг“, свързана с „Химимпорт“ на варненската групировка ТИМ, придобива 92.92% от капитала на фабриката.

А държавният „Бургартабак холдинг“ е бил приватизиран три години по-късно – през 2011-а.

Тоест Стефан Славов, който през 2008 г. е бил назначен за директор на старозагорската цигарена фабрика след приватизацията от „тимаджиите“ (преди това е бил зам.-директор на фабриката), и Пеевски са нямали допирни бизнес контакти. (Друг е въпросът защо към момента Пеевски, който беше предложен за шеф на ДАНС от Мая Манолова, сега отново е демонизиран заради доклада „Магнитски“ на САЩ).

Днес медията ни се свърза със Стефан Славов, който в прав текст заяви: „Освободен съм като зам. областен управител по мое желание, изразено пред МС, тъй като имам подписан договор за изпълнение на инвестиционен проект в Германия, чиято реализация предстои. Бизнес договорът ми стана факт в периода между отправеното ми предложение от страна на служебното правителство и издаването на заповедта за назначението ми на 28 май. Поради тази причина аз не встъпих в длъжност като зам. областен управител на област Стара Загора и настоях да бъда освободен“.

Понастоящем Областната управа на Стара Загора има само един зам. областен управител от предходното управление – Димитър Драчев, и вероятно назначаването на втори предстои.

Йовка НИКОЛОВА