Нинова греши, отказвайки да поеме отговорност за листата, смята член на НС на БСП

349

Депутатите социалисти ще вземат участие в тържественото парламентарно заседание в Търново, но след това ще продължат с бойкота си

„Ние искаме лидер, който да носи отговорност и при победи, и при загуби. Утре, като спечелим изборите, кой ще носи лавровия венец?“. Този въпрос постави членът на Националния съвет на БСП Георги Божинов на лидера на партията Корнелия Нинова. Пред БНР Божинов изрази недоумение от изказването на Нинова, че отговорността за резултатите от изборите ще носи Националният съвет, след като в неделя пленумът отхвърли подредената от нея евролиста и след предлагането на още 6 кандидати (сред които и Сергей Станишев) се стигна до подреждане на листата по висшегласие. Според Божинов левицата трябва да се гордее с дебатите в проведеното близо 11-часово заседание. „Ако някой се опита да каже – „тази листа е на Националния съвет и ако загубим изборите, трябва да си върви Националният съвет, а пък аз да си остана“, той отново греши“, категоричен бе Божинов.

Георги Гьоков

Пред медията ни старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков коментира, че решението за подреждането на листата не може да бъде тълкувано като бламиране на лидера. Според него само незапознатите с устава на партията са вярвали, че решението за това кои кандидати ще се борят от името на БСП за място в Европейския парламент може да бъде взето еднолично от председателя Корнелия Нинова. „Ние доказахме, че сме най-демократичната партия“, подчерта Гьоков. Според него основният проблем, свързан с присъствието на лидера на ПЕС Сергей Станишев, е намерил своето окончателно решение с включването му на петата позиция. „Листата претърпя промяна и се надявам, че разнопосочните коментари за наличието на вождизъм в БСП окончателно ще секнат“, заяви депутатът. По думите му активът на партията излиза по-скоро обединен и целеустремен да спечели предстоящите избори. На въпрос към кое политическо семейство ще се присъединят избраните им евродепутати в ЕП, Гьоков посочи, че без никакво съмнение те ще отидат в групата на ПЕС.

Парламентарната група на БСП ще прекъсне бойкота на Народното събрание и ще се включи в тържественото пленарно заседание на 16-и април във Велико Търново. С него ще бъде отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. Георги Гьоков обаче подчерта, че това действие на парламентарната група е еднократен акт, след който те ще продължат бойкота си. По думите му депутатите на БСП ще се върнат обратно в парламента едва след провеждането на изборите на 26-и май. „Тогава ще се върнем или с гордо вдигнати глави, или със сведени“, определи Гьоков.

Народният представител коментира и стартиралото поредно събаряне на незаконни къщи в старозагорския ромски квартал „Лозенец“. Той определи действията на местната администрация като закъснели, но напълно правилни. „Всички ние трябва да спазваме закона и да сме равни пред него. В този смисъл аз лично адмирирам подобни действия“, заяви Гьоков.

Живко ИВАНОВ

Б.Р. Досега нямаше старозагорски кмет, в това число излъчен от БСП, който да събере кураж да събаря ромски къщи, защото се разчиташе на ромските гласове по време на избори. Направи го единствено Живко Тодоров. А що се отнася до вменената от Нинова отговорност на НС на БСП за резултатите на евроизборите, това просто е прехвърляне на проблема от „болната глава на здравата“. И докато Нинова е лидер на БСП, под въпрос е дали българските евродепутати от БСП ще продължат да бъдат в групата на ПЕС. Тя го доказа с незачитането на номинациите, получени за Станишев от общинските партийни организации (повече и от тези на Елена Йончева), при подредбата на нейната евролиста, която беше бламирана от НС на БСП.