Невръстната обвиняема за убийство на бебето си остава в болницата

745
Къщата, в която Петя е родила и задушила новородената си рожба

16-годишната Петя Любомирова, която е обвиняема за убийството на току-що роденото си бебе, засега остава в болнично заведение, тя ще бъде под надзора на инспектор от Детската педагогическа стая, съобщи районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова. Ученичката, която роди на 1 март момченце в осмия лунарен месец от бременността си и минути след раждането го задуши, никога не е търсила съдействие от личния си лекар.

Петя криела бременността си, обличала се е в широки дрехи, отричала да има интимен приятел, коментират от социалната служба в Града на розите, където научили за възникналата ситуация с непълнолетната от МВР. През последните няколко месеца тийнейджърката разредила посещенията си в училище, за последно е била видяна в час на 28 февруари, точно преди обявяването на „дървена ваканция“, споделя класната й ръководителка от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм Тина Янева. По думите й десетокласничката била много възпитана и вежлива.

Преглед на личния профил на Петя във Фейсбук показва, че тя има там 4898 „приятели“, сред тях обаче отсъства бащата Мавродиев. От есента на м.г. момичето е публикувало снимки, на които държи бебе, а още на 4 юли се е отбелязала като „обвързана“. Сред любимите й книги е стихосбирката „Просто дишай“ на казанлъчанката Герка Петкова.

След изписването от болницата Петя ще бъде настанена в дома на майка си Марияна, която живее с по-голямата си дъщеря от първия брак в собствено жилище.

На този етап няма повдигнато обвинение срещу Стефан Мавродиев, който е баща на новороденото и е помагал в хода на раждането, уточни прокурор Димитрова. 24-годишният мъж, който има постоянна адресна регистрация в пернишко село, обяснил, че е изпаднал в паника при вида на раждащата му приятелка и му се наложило да акушира. Предстояло назначаването на психолого-психиатрична експертиза за моментното му състояние, когато обвил трупчето на бебето в собствената си фланелка, поставил го заедно с плацентата в найлонов плик и след това ги отнесъл на друго място. Телцето беше намерено на 6 март в неработещ хладилник. Нямало данни за извършено престъпление и от страна на бащата на Петя – Атанас Любомиров, който живеел отделно от съпругата си и допуснал непълнолетното момиче да заживее на съпружески начала със Стефан.

Срокът за приключването на образуваното досъдебно производство е двумесечен, тепърва има да се работи по него, уточниха от прокуратурата.

Христо ДИМИТРОВ