На Бабинден в старозагорското село Оряховица канят на весел празник

170

На 21 януари обществото ни отдава почит към всеотдайния труд на акушерки и гинеколози

На 21 януари (събота) от 11:00 часа в старозагорското село Оряховица ще отбележат Бабинден, като пресъздадат обичаите за празника. Организатори са местното НЧ „Развитие – 1918“. Идеята на събитието, което кани жители и гости на населеното място да бъдат част от Бабинден, е да се покаже и съхрани българската традиция.

Организаторите са предвидили интересна програма – мъжете ще влязат в ролята на млади булки, а дамите ще се превъплатят в мъже, облечени с потури и ризи. Съпроводени от фолклорни песни, млади и стари ще се пренесат на площада за почерпка с домашна пита, след което ще се хванат на кръшно хоро.

Бабинден е един от големите народни женски празници, отбелязван на 8 януари или на 21 януари, по стар стил, в чест на бабата, която е изпълнявала ролята на акушерка в селото. Обредността му е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който обществото ни отдава дължимото за всеотдайния и високоотговорния им труд.

В Старозагорския край няма читалище, чиито членове да не надяват автентичните тракийски народни носии и да не пресъздават празника с главно „п“. На сцената вещо се подрежда битов кът, напомнящ стара селска къща. На застлания с истински китеник миндер се настанява най-възрастната и веща във „ваденето“ на бебета жена, а към нея заприиждат да даруват благодарните невести. Всяка е подбирала „тематичен“ подарък – коя кърпа, коя вълнени чорапи, коя тъкан пояс, но дарът, който предизвиква истинска възхита, бива някоя бутилка люта ракия или „черен пелин от Дервеня“. Ведно с даровете валят и доста пиперливи задявки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Кулминацията е задължителното „измиване на ръце“ с тройно преварен домашен сапун – да се плъзга по-леко бебето като него и благословии за здраве на булките. И наричанията да последват още много бабувания. После е ред на домашното вино, дъхавата погача и тънките мезелъци с пожеланията българският корен да е все така здрав, а родът ни да пребъде!

(СН)