Над 840 противоградни ракети е използвала Регионалната дирекция в Стара Загора досега

245

Полигонът в село Петрово, под чието командване се намират 27 ракетни площадки за противоградова защита, отчита натоварен сезон до момента. Това съобщи за „Старозагорски новини“ Диана Иванова – директор на РД „Борба с градушките“ – Стара Загора. 11 активни въздействия и 848 ракети са били използвани от дирекцията за противодействие. Тази година противоградовият сезон в страната бе открит на 21 април. По думите на Иванова към момента атмосферата показва сериозна неустойчивост. „Постоянно наблюдаваме процесите, но понякога те не достигат до нужните нива, за да започнем тяхната обработка. Почти всеки ден обаче имаме неустойчива атмосфера“, посочи директорът на полигона в село Петрово.

Най-силното проявление в региона идва в средата на юни. При него служителите под командването на старозагорската дирекция са изстреляли 172 ракети. „За сравнение при други проявления използваме 12-14 ракети. Бурята на 14 юни обаче изискваше сериозен ресурс от наша страна“, обясни Диана Иванова.

Въпреки намесата обаче на места има проявление на градушка и градобитие по културите. Това се случва в землището на село Елхово, където около 80 декара лозови масиви на били поразени от ледените топчета. Според Диана Иванова причината за пораженията по реколтата се крие във факта, че облакът навлиза на територията, защитавана от регионалната дирекция, с вече формирана градушка, която се изсипва. „Действително имахме много силна буря с проливен дъжд, който навлезе от северозапад. Реагирахме мигновено, но въпреки това имаше проявление за кратко“, обясни Иванова.

При друга проява в района на село Странско са пострадали площи с рапица и бамя. „В този случай технически проблем забавя обработката на активната клетка. Анализираме всяко въздействие от наша страна, за да подобряваме действията си, но за съжаление понякога се стига до подобен развой. Целта ни е максимално да минимизираме подобни случаи“, каза още Диана Иванова.

Над 2 млн. декара е защитаваната от РД „Борба с градушките“ площ на територията на Старозагорска област.

Живко ИВАНОВ