Над 50 музиканти на 3 сцени и над 10 културни институции са част от фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022

313

Богатата програма на 19, 20 и 21 август ще даде възможност на всеки посетител да открие богатствата на дестинация „Бузлуджа“

Фестивалът OPEN BUZLUDZHA 2022 ще се проведе от 19 до 21 август на поляната при хижа „Бузлуджа“ с организатори фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Бар Дак. Тази година той ще изненада посетителите с много музика и богата дневна програма с културно наследство, спортни състезания, туристически обиколки, работилници и много други.

Освен хедлайнерите P.I.F., „Уикеда“, „Керана и космонавтите“ и Държавна опера – Стара Загора, по време на фестивала ще се изявят 20 млади групи и над 30 DJ, сред които: Nikeca, Miroslav Ivanov & R.S. Riverman, Magnetic Spacemen, Cool Den, The Lefties, „Спални места“, People of Maha, Electric Roxy, AttaXic, Lucky Number Nick, Daa Seed, Nana & The Gang и много други.

Заедно с тях към каузата на събитието „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“, целяща отварянето на монумента за посетители, се присъединяват партньори и съмишленици, които създават пъстра и любопитна дневна програма, която ще даде възможност на всеки посетител да открие богатствата на дестинация „Бузлуджа“.

През фестивалните дни ще бъде дискутирано бъдещето на монумент „Бузлуджа“ с екипа на фондация „Проект Бузлуджа“, а екскурзоводите от „CoolTour“ ще разкажат част от тайните на комплекса с турове около него.

Участниците ще бъдат върнати и по-назад в историята с беседа за Хаджи Димитър от Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. По време на фестивала на съседния връх Шипка ще се проведат честванията за 145 години от шипченската епопея, създавайки чудесни условия за комбиниране на двете събития.

Темата „Бузлуджа“ е само част от голямата картина на българската архитектура от социализма, за която „Ново архитектурно наследство“ ще проведе игра #bgsocarch.

Музей „Искра“ ще организира велопоход „Treasure hunt в света на траките“ и демонстрация „Налей си роза“. Етнографски музей „Етър“ ще предложи работилниците „Цветя и кукли от беленица“ и „Гайтанена украса“. В културната програма ще се включи и Музеят на хумора и сатирата.

Любителите на природата ще имат възможност да опознаят отблизо красотата на Централен Балкан. Туристическо дружество „Орлово гнездо“ ще предложи възможност за кратки походи с водач, както и състезание по планинско ориентиране. Спортен клуб „iRun“, създатели на маратона „Трявна ултра“, ще организират състезание по бягане. А „Небесно синьо“ ще представят преживяването „Горска баня“ и работилница за местни билки.

Masterclass по музикално продуциране, фотографска работилница „Цианотипия“, конна езда и огнено шоу ще са част от атракциите на фестивала.

Богатата музикална и културна програма е насочена към всички възрастови групи, затова за семействата с деца вече има промоционален семеен билет. Малки групи пък могат да се възползват от билета 6+1.

А който иска да се включи в събитието още сега, може да го направи чрез съпътстващия фотоконкурс „Различната Бузлуджа“, който набира оригинални кадри на монумента до 31 юли. Най-добрите снимки ще се превърнат в картичките на фестивала.

(СН)