Над 2700 седмокласници от Старозагорско ще се явят на втората матура утре

363

На 19 юни ще бъде проведен вторият изпит от Националното външно оценяване за седмокласници, на който според изготвените списъци ще се явят 2746 кандидат-гимназисти от Старозагорска област.

Изпитът по математика е с начален час 09:00 часа. Той е разделен на 2 части – първата е с продължителност от 60 минути, а за учениците със СОП – допълнителни още 30 минути. Втората част е с продължителност 90 минути и още 50 допълнително за учениците със СОП, обясни председателят на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите към РУО – Стара Загора, Милена Йолдова. Тя напомни, че всички ученици имат право да носят в себе си молив, линия, пергел и триъгълник, с които да чертаят. Седмокласниците са длъжни да използват химикал с черен цвят на мастилото заради електронната проверка на работите им, която тази година се въведе за пръв път.

Милена Йолдова съобщи още, че на изпита по БЕЛ, провел се на 17 юни, не са се явили 102 ученици. Всички седмокласници, които не са се явили на Националното външно оценяване, имат право да участват в последващия етап на класиране. При формирането на техния бал обаче ще бъде взет коефициент 0 за всеки от изпитите, в които не са участвали.

Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни, уточняват от Министерството на образованието и науката. От 3 до 5 юли родители и ученици ще могат да подават документи за приема със съответните желания в тях.

Живослав ИВАНОВ