Над половината българи очакват нова световна война

898

Една трета дори допускат употребата на ядрено оръжие

Повече от половината пълнолетни българи – 53 на сто, смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт, а 34 % допускат и използването на ядрено оръжие в него. Това сочи втората част от данните от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните в последните седмици теми, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.

Извадката за очакващите световен военен конфликт се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Условно близо 1.9 милиона души пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие.

Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика, правят изводи от „Галъп интернешънъл“.

62% намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.

„Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни“, посочват още от социологическата агенция..

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н.

Източник: mediapool