Лидерът на ПЕС: Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, БСП е на историческото си дъно

150

„Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното“, заяви лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев по bTV

Той е категоричен, че председателят на левицата трябва да понесе отговорността си за ниския резултат на предсрочните избори.

„БСП е на историческото си дъно, на пета позиция. В тази ситуация този въпрос автоматично се решава, защото когато предлагаш едно и също няколко пъти поред и хората казват, че не го харесват, значи трябва нещо да промениш“, каза Станишев.

„БСП изпадна в една шизофренична ситуация, когато каза „Ние сме против санкциите срещу Русия“, но участват в правителство, което ги наложи“, отбеляза лидерът на ПЕС.

Станишев вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на Партията на европейските социалисти. „Не ми е безразлично бъдещето на БСП и левицата, ще помагам БСП да се възстанови, защото това унизително положение трябва да бъде прекратено“, каза той.

„Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Хората чакат партиите да формират коалиции“, допълни Станишев. По думите му партиите в момента играят „ритуален танц“, при който всеки обвинява другия, че не е формирано правителство. „Хората очакват да се решат най-острите им проблеми и затова е нужен работещ парламент, партиите са длъжни да си говорят по някои теми“, каза още той.

Междувременно стара известно, че председателят на областната структура на БСП Добрич Румен Мунтянов е подал оставка на снощното заседание на партията. Пред радио „Добруджа“ той обясни, че резултатите на социалистите са провал и заяви, че решението му е базирано на глобалните данни, а не на постигнатото в Добрич.

„Партията не съумява да задържи едно стабилно мнозинство, а по-скоро има тенденция на намаляване на симпатизантите, на хората, които се припознават в лявата идея. Не приемам до голяма степен това, което се случва национално, респективно и на местно ниво“, коментира той.

Мунтянов, който е политолог по образование, смята, че БСП биха могли да седнат на масата на преговори с ГЕРБ, но това според него е краен вариант.

„Разумът в тази ситуация изисква макар и дори в непълен хоризонт, да има правителство, което да предприеме съответните мерки, защото нещата, които се случват в и извън страната, не са за подценяване“, допълни Мунтянов.

В материала е използва информация от tribune.bg