Кръщават улица в Стара Загора на футболист-легенда

1392
При изпращането на легендарния Петко Петков фенове на "Берое" препълниха улиците на Стара Загора с факелно шествие

Останала безизменна до сега улица в квартал „Кольо Ганчев“ да бъде кръстена на легендарния футболист Петко Петков, който почина на 10 януари м.г., предлагат членовете на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при Общински съвет Стара Загора.

Вносителите на предложението припомнят, че почетният гражданин на Стара Загора (от 2016 г.) е първият роден футболист, който започва да играе в чужбина: бил е шампион и носител на Купата на Австрия с отбора на Аустрия (Виена), за който има 51 мача с 10 гола в австрийската Бундеслига.

Петков е роден на 3 август 1946 година в пазарджишкото село Синитово, играл е за отбора на Акумулаторния завод – Пазарджик, в „Родопа“ (Смолян), „Миньор“ (Рудозем) и „Горубсо“ (Мадан).

На 29 октомври 1967 г., в деня на сватбата си, бележи 5 гола за победата на „Горубсо“ с 5:0 срещу „Арда“ (Кърджали) в мач от „Б“ група, като изявите му са забелязани от ръководството на „Берое“ – Стара Загора. Със зелено-белия екип има изиграни 260 мача със 144 гола в „А“ група и 92 мача с 89 гола в „Б“ група. Двукратен голмайстор на „А“ група през 1974 г. (с 20 гола) и през 1976 г. (с 19 гола). През сезон 1974/75 вкарва рекордните 51 гола в „Б“ група. Бележи също 14 гола за „Берое“ в евротурнирите – 9 в Купата на УЕФА и 5 в КНК. В „А“ група има също 20 мача с 8 гола за „Академик“ (Свищов).

На предстоящото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе онлайн на 25 ноември, старозагорските съветници ще решават и за още три имена на улици в квартал „Кольо Ганчев“: на пълководеца полковник Борис Дрангов (1872-1917), на някогашния трикратен кмет на Стара Загора Стефан Салабашев (1847-1913) и поборника-опълченец Димитър Хаджигенчев (1850-1932).

В дневния ред на заседанието са включени над 50 предложения. Сред тях са вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета на Община Стара Загора и промяна в инвестиционната програма за 2021 година. Старейшините ще разгледат възможността за удължаване на срока за погасяване на отпуснат временен безлихвен заем на общинското търговско дружество „Мересев“, както и промяна в срока на усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проект: „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко войвода“ при запазване на останалите параметри в договорените размери и срокове.

По време на сесията ще бъде определен броят на таксиметровите автомобили, работещи на територията на общината, разпределението им между превозвачите, минимална и максимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. Ще бъде гласувано и провеждането на конкурс за избор на управител на общинското търговско дружество „Дентален център I – Стара Загора“ ЕООД.

Христо ДИМИТРОВ