Красимир Вълчев: Четири големи удара срещу Старозагорска област нанесоха управляващите! Да ни е честита „промяната“!

3367
Участниците в брифинга на ГЕРБ

Управляват ни абсолютно неподготвени хора, категоричен е старозагорският народен представител

„Кризите в България се задълбочават, ескалират. От друга страна виждаме неспособност и неадекватост на управляващото мнозинство да реагира на тези кризи. Разбира се, основната е енергийната и ценовата, те са свързани. Няма енергийна система, която да зависи от изкопаеми горива и която да издържи на четирикратното увеличение в цената на емисиите в рамките на година. Няма и икономическа система, няма стопански субекти от реалния сектор, които да могат безпроблемно да адсорбират такъв ценови шок в цените на енергоносителите“. Това заяви на пресконференция днес старозагорският народен представител от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев. Според него най-разумното решение е да се компенсира бизнеса, в противен случай ще се стигне до много верижни фалити на предприятия.

Красимир Вълчев изрази категорична позиция, че ГЕРБ няма да допуснат изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в Източномаришкия басейн. За тези намерения на управляващите липсва каквато и да било информация. Освен това не става ясно каква е визията им за запазването на работата на производството на електроенергия от въглища до 2038 – 2040 г., докато бъдат внедрени нови технологии, водещи до намаляване на въглеродните емисии. „Дотогава не можем без комплекса „Марица изток“. Това не е проблем само на Старозагорска област, а и на България, защото ще останем без електроенергия“, коментира още Вълчев. Според него боклуците от София ще се извозват до Източномаришкия басейн и ще генерират още повече емисии въглероден диоксид, а Европейската комисия обмисля да въведе и за транспорта заплащане на квоти.

В пресконференцията участваха ръководителите на групата на общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора – Мария Жекова и арх. Мартин Паскалев. Те съобщиха, че днес ще внесат декларация, с която призовават своите колеги от останалите партии да се обърнат към премиера Кирил Петков с конкретни въпроси относно намерението за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в Маришкия басейн, за който информира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в петък.

Освен по комплекса „Марица изток“ Красимир Вълчев заяви, че само за година управляващите са нанесли още три големи удара върху област Стара Загора. Строителството на тунела под Шипка, който е стратегически коридор, можеше да стартира до една година. „Имаме осигурено финансиране по Оперативна програма „Транспорт“ и избран изпълнител. Министърът на МРРБ Гроздан Караджов обаче не харесал проекта и ще прави нов. Това ще забави изпълнението на обекта с много години и загубите ще бъдат големи“, предупреди старозагорският депутат и се мотивира защо аргументите на министъра са несъстоятелни.

Другият удар е лишаването на региона от нова индустриална зона (тази на терена на бившето летище), за каквато имаше осигурени средства за изграждане на инфраструктура. Четвъртият удар е с футболния клуб „Берое“. „В желанието си да навредят на ГЕРБ, управляващите удариха и „Берое“. Поне стана ясно, че не издръжката на отбора е причина за задлъжнялостта на ТЕЦ „Марица изток 2“. Клубът получаваше 1% от сумите, които централата плаща за въглеродните емисии.

Според Красимир Вълчев разумното решение е било да се запази отборът до намиране на алтернативен източник за устойчиво финансиране.

В заключение Вълчев заяви, че ни управляват абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на същите хора, срещу които българите излязоха на протести по улици и площади преди 25 години, точно на днешната дата. „Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава, и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите“, подчерта Вълчев.

Старозагорският народен представител Илиана Жекова коментира, че много пенсионери са останали излъгани и са получили по-ниска пенсия през януари 2022 г. спрямо декември. Още днес от парламентарната група на ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков за методиката на определянето на размера и начина на компенсиране на засегнатите хора. „Заиграването с пенсионерите няма да ни доведе до нищо добро“, отбеляза Жекова.

(СН)