Корнелия Нинова ще се кандидатира отново за лидер на БСП

3462

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви, че смята да се кандидатира отново за поста.

„Вероятно ще се кандидатирам и смятам, че така е честно. Ако иска човек отново доверие или иска човек да се кандидатира, всеки е добре дошъл и каквото решат членовете на партията. Ключовото тук е да има пряк избор, а не промяна в устава и конгреса да избира председател“, заяви Нинова пред БНР.

Тя подаде оставка след парламентарните избори през ноември, когато БСП получи катастрофално ниски резултати. На изборите през април т.г. за пръв път от 20 години насам тя бе не втора, а трета сила с 480 146 гласа, като губи почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. (955 490 гласа) и се срива дори под резултата си след катастрофата с кабинета „Орешарски“ през 2014 г. (малко над 500 хил. гласа). На вота през юли тази година социалистите паднаха до 365 695 гласа, а на 14 ноември получиха едва 267 817 гласа, припомня mediapool.

Пред БНР Нинова заяви, че този път няма намерение да си оттегля оставката, както направи след евроизборите през 2019 година.“Изпратила съм оставката писмено до членовете на партията и няма да я оттеглям. Не е подадена само пред медиите“, посочи Нинова.

През последните дни в редиците на БСП се появиха опасения, че конгресът може да бъде отложен, а като мотив да се използват нарастващите случаи на коронавирус. Засега обаче Нинова твърди, че няма такива намерения.

„Ще има конгрес на 22 януари. Ще спази мерките срещу Covid, ще се влиза със зелен сертификат“, каза лидерът на БСП в оставка.

Нинова допълни, че за нея няма да е проблем да съвместява работата си като вицепремиер, министър и партиен лидер. Тя припомни, че и предишни лидери на БСП са били в подобна ситуация и това не им е пречело.

Засега само един социалист е заявил, че ще се кандидатира за лидер на БСП, ако се стигне до пряк избор. Това е младият Крум Зарков. През 2017 година той стана депутат за пръв път, след като бе привлечен именно от Нинова като ново попълнение във висшия партиен ешелон и доскоро минаваше по-скоро за близък до нея, но това се промени преди няколко месеца.

Миналата седмица пък бившата дясна ръка на Нинова и настоящ неин противник Кирил Добрев, който беше изключен от БСП между Коледа и Нова година, заяви, че за Конгреса се подготвя един „много прост сценарий“:

„От 2-3 седмици хората от ръководството звънят по страната и обясняват: „Вижте, няма нужда да правим избор (вътрешен избор за нов председател – бел.ред). Другарката Нинова стори много стабилно. Ето, вече сме във властта, тепърва предстоят назначаване по бордове и сега нямаме нужда от избори“. На 99.9% съм сигурен, че този Конгрес ще вземе решение Нинова да остане до края на мандата. Мисля, че докато паднем под 4-процентната бариера, ще си работим с нея“.

В материала е използвана информация от mediapool