Комплекс „Марица изток“ отново спаси България

11870
Замръзналите фотоволтаици, чийто дял в мразовитите дни по данни на ЕСО беше 0.0%. За разлика от фотоволтаиците, багерите на "Мини Марица-изток" могат да работят и при минус 20 градуса

На фона на зелените истерии, мразовитите дни и нощи през последната седмица са поредното категорично доказателство, че сигурността на българската електроенергийна система е изцяло зависима от въглищните централи – основно комплекс „Марица изток“. И ще бъде зависима още години наред, докато световната научна мисъл не открие технология за непрекъснато производство на социално поносим ток 365 дни в годината, 24 часа в денонощието.

И освен че гарантира ел.захранването на българските домакинства и българските предприятия, към момента комплекс „Марица изток“ има възможност да произвежда и доставя допълнително по 1000 MW eл.енергия. Защото въгледобивното дружество „Марица изток“ ЕАД може да работи безпрепятствено и при минус 20 градуса, а ТЕЦ-овете от комплекса имат осигурени необходимите запаси от единствената българска енергийна суровина – въглищата.

Данните на Енергийния системен оператор (ЕСО) през последните дни сочеха, че най-големият дял в производството на ел.енергия имат точно въглищните ТЕЦ – между 33 и 35%. След тях бяха (АЕЦ „Козлодуй“) с 27-29% дял и водноелектрическите централи (ВЕЦ) с 21-24% дял, но основно заради падналите валежи, които препълниха язовирите.

Според данните на ЕСО обаче широко рекламираните от зелените организации и зелените европолитици възобновяеми енергийни източници – фотоволтаиците и ветрогенераторите, замръзнаха не само в България, но и в половин Европа. И в съчетание с високите цени на газа създадоха проблем на европейската енергийна система.

„Големите кондензационни ТЕЦ – централите в Маришкия басейн и ТЕЦ Бобов дол, могат да работят както като базов, така и като пиков товар. Имат критично значение и за регулирането на цялата система. За разлика от големите ВЕЦ, ТЕЦ могат да гарантират пълна мощност по всяко време и без оглед на метеорологичните условия. Точно такъв случай имахме през януари 2017 г., когато язовирите бяха доста по-празни и Маришките ТЕЦ работеха на върха на възможностите си цял месец“, коментира преди няколко дни енергийният специалист и управляващ съдружник в denkstatt Bulgaria Боян Рашев. „Каквото и да се говори и пише от активисти, политици и лобисти, работеща алтернатива в индустриален мащаб към днешна дата просто няма – физиката и икономиката на енергията са такива, че наличните технологии не позволяват съществуването й. И това се отнася не само за България, а за всяка друга страна в умерения пояс, включително за развити и богати страни като САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония“, допълва Рашев.

Всеизвестно е, че пред България предстоят трудни решения заради зелената политика, наложена в ЕС от политици, лобисти и екоорганизации, въпреки че Европа продуцира само 9% от световните замърсители на атмосферата. Въпросът е какво ще прави България през следващите зими, нашата малка татковина, в която и фотоволтаици, и ветрогенератори ще стоят като замръзнали паметници на европейското безумие.

Йовка НИКОЛОВА