Кметът на Стара Загора пред енергийната комисия в НС днес: Нямаше да съм тук, ако нямаше реално огромен проблем

6672

За декември сметката ни за улично осветление е 500 000 лв. в сравнение със 130 000 лв. за предходната година, обяви Живко Тодоров по време на заседанието

В рамките на енергийната комисия в Народното събрание, провела се днeс, освен отстраняването на двама от членовете на КЕВР бе разгледано, и в крайна сметка неприето, предложението на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова и защитено на брифинги два пъти миналата седмица.

От ГЕРБ предложиха държавата да покрие на 100% разликата между прогнозната и реалната пазарна цена на електроенергията към момента, що се отнася до общини, дружества под тяхната юрисдикция, училища и детски градини, храмове и манастири, социални домове и др. Аргументът – това не са структури, които работят на пазарен принцип, а в обществена полза и не могат да повишат цените, на които предлагат услугите си. За разлика от бизнеса…

В заседанието се включиха представители на Българската православна църква и общините, които се застъпиха за приемането на законопроекта, както и омбудсманът Диана Ковачева, към която са били входирани множество сигнали от социални институции, изнемогващи заради високите цени на тока.

Управляващите обаче не намериха икономически инструменти, чрез които това да се случи. „Има ли анализ откъде да се вземат парите. Това е много удобно и популистко – дайте да дадем 100% компенсации“, обяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов.

„Предложението ни не е по-различно, дори е същото като това, което кабинетът прие за частните ЕРП-та. Консумацията на ЕРП-тата е 10% от цялостната консумация за страната, което е много повече от всички тези, които сме изброили в нашето предложение“, аргументира се бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Въпреки че не е направена точна сметка на предложената мярка, по груби изчисления предложената мярка ще варира от 150 до 200 милиона, посочи Добрев.

„Нямаше да съм тук, ако нямаше реално огромен проблем. Сметката, която дойде за декември в Община Стара Загора, бе 500 000 лева в сравнение със 130 000 през миналата година. А тук говоря само за улично осветление“, заяви по време на заседанието кметът Живко Тодоров, който е и представител на Националното сдружение на общините в Република България.

„Не се сърдим на ГЕРБ, че предлагат нещо, което първи ние от ДПС предложихме. Много от управляващите също искат да приемат предложението, но няма да го направят, за да не изложат министрите си, които не предприеха никакви мерки. Няма как да не подкрепим това предложение. Трябва да се подпомогнат нуждаещите се, а мораториумът в момента подкрепя здрави прави хора в сараи и имения“, подкрепи предложението и депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Политическа PR акция на ГЕРБ – такъв пък замисъл съзря от своя страна бившият старозагорски депутат от БСП Драгомир Стойнев. „Не знам защо се занимаваме с този въпрос. Всеки един компенсаторен механизъм зависи от правителството, а не от Комисията по енергетика. Това не е работа на нас в момента. Убеден съм, че ако седнем, ще намерим правилно решение. Но ние не знаем какви са приходите, какво е изпълнението на бюджета. Но ние сме законодателната власт, а не изпълнителната“, каза той. И увери – общините нямали да останат неподпомогнати.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ не бе прието, като „въздържал се“ гласуваха от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП. „За“ бяха вносителите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Управляващите обещаха да разгледат въпроса между първо и второ четене на държавния бюджет, който незнайно кога ще влезе в пленарна зала.

В материала е използвана информация от news.bg