Кметът на Стара Загора: Оттегляме предложението за ОВОС на инсталацията за отпадъци

1364

Ще търсим становището на МОСВ дали предложената технология от частния инвеститор може да гарантира здравето на хората, обяви Живко Тодоров

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви днес следобед по време на брифинг, че оттегля внесеното от него предложение за даване на съгласие за изработване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), свързана с инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за третиране и оползотворяване на битови отпадъци на общината. Точката беше залегнала в дневния ред на предстоящата редовна сесия на местния парламент в четвъртък. До решението на кмета се стигна след проведена среща с недоволни от инвестиционното намерение жители на селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец.

„Виждате, че гражданите по някакъв начин реагираха срещу това предложение, което произлезе от ОбС, техните притеснения са по отношение на самата технология, доколко тя е свързана с екологичните стандарти, отговаря на тях и съответно ще бъде съобразена с чистия въздух, с чистите почви и води, и т.н. Нашето желание и намерение е абсолютно същото като това на гражданите. Да бъдем осигурени на 100%, че проблем с екологията в града няма. Затова, за да няма спекулации по темата, това предложение няма да го разглеждаме на сесията в четвъртък, за да не се спекулира с това, че ние даваме зелена светлина на нещо, което би могло да замърсява територията на Стара Загора. Това, което ще направим, е: Ще изпратим писмо до Министерството на околната среда и водите, с което да ги уведомим, че такова предложение за изграждане на инсталация е входирано в Община Стара Загора, с което ще потърсим среща и становище от тяхна страна до колко тази технология, която се предлага, е технология, която може да гарантира безопасността, екологията и здравето на хората“, заяви кметът по време на брифинга, в който участва и председателят на Общинския съвет Мария Динева.

Припомняме, че инвестиционното намерение на частния инвеститор включва третиране и оползотворяване на битовите отпадъци, които се депонират край Ракитница, чрез пиролиза. Предложението бе подложено на две обществени обсъждания, а група от старозагорски съветници посети на място инсталация край Созопол, в която отпадъците се третират по идентичен начин.

„Искаме ясно да покажем на гражданите на нашата община, че не правим нищо на всяка цена и ще съблюдаваме обществения интерес. Най-важно за нас е дали тази технология е екологична и отговаря на изискванията. Поради това сега изтегляме точката, за да проведем разговори с МОСВ, от които искаме да получим отговори както за конкретното предложение, така също и за намеренията на държавата да се ангажира с проблема, който общините имат с отпадъците“, подчерта кметът.

На въпрос на „Старозагорски новини“ той уточни, че ако МОСВ изиска изработване на ОВОС, то той ще внесе повторно в Общинския съвет предложението. Очаква се до месец да бъде оповестен резултатът от проведените разговори между ръководството на общината и еко министерството.

(СН)