Кметът на Казанлък алармира: ЕК ни готви тесла за розовото масло

391
Промени в регламент на ЕК за етеричните масла може да унищожат тотално розопроизводството в България

За предстоящи промени в регламент на Европейската комисия, които да приравнят етеричните масла с химическите производни, алармира кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя е получила изпреварваща информация за тези намерения на еврочиновниците от своя колега, кмета на побратимения с Казанлък френски град Грац Жером Вийо. „Ние сме много притеснени от това, което прочетохме, защото с това ревизиране на този регламент етеричните масла няма да се приемат от ЕС като земеделски продукти, а ще се възприемат като химически стоки, които попадат под правилата за контролиране на химическата индустрия и на един друг регламент, наречен „хармонизирано класифициране и етикиране“, коментира каращата своя трети кметски мандат Стоянова. Една такава промяна ще засегне тежко традиционните производители. Във Франция, по думите на Жером Вийо, били притеснени, защото етеричните масла са основа на цялата парфюмерийна индустрия, което означава, че има опасност наистина да бъдат забранени за ползване в парфюмерията.

За да дадат някакъв отпор на еврочиновниците, в Грац и Казанлък са инициирали създаването на Асоциация на градовете за парфюми, ароматни растения и етерични масла. Покана за включване е отправена към общините Хисар, Панагюрище, Павел баня и останалите общини от Долината на розите.

Христо ХРИСТОВ