Кметът Иса Бесоолу: Обявявам парична награда – 1000 лв. от заплатата си, за залавяне на убийците на кучетата в Павел баня

411
Кметът на Павел баня Иса Бесоолу

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу обявява парична награда в размер на 1000 лв. лични средства за залавяне на извършителя(-ите) на убийствата и терора от последните дни над бездомните кучета в града. Градоначалникът отделя сумата от месечната си заплата, за да помогне за по-бързото залавяне на извършителя или извършителите, ако са няколко.

Иса Бесоолу и екипът му остро осъждат действията на агресия и насилие срещу животни, било то домашни или бездомни, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Тази сутрин жители на Павел баня излязоха на протест заради пореден случай на жестокост към бездомно куче. Животното е с множество наранявания. По него е било стреляно с оръжие, като в единия му крак са открити сачми. Участниците в протеста коментираха, че това е поредният случай на жестокост над животно, като през миналата седмица са открити отровени 5 улични кучета, имало отровени и домашни животни.

От Община Павел баня съобщиха още, че кметът Бесоолу и неговият екип, съвместно с местния ветеринар, започват кампания по доброволна безплатна кастрация на домашните животни, като подчертават, че обработването на домашните любимци ще бъде само и единствено, ако собствениците им желаят. Манипулациите ще бъдат за сметка на Общината. „Освен че кастрираме, обезпаразитяваме и чипираме бездомните кучета на територията на общината и се опитваме след това да им намерим осиновители, в края на миналата година решихме през 2023 г. да продължим с грижата, като разширим обхвата. Желанието ни е да подпомогнем стопаните, които обмислят кастрация на домашните си любимци. Процесът по грижата за домашните любимци и бездомните животни, както и отговорността за тях, е и на нас като институция, и на гражданите като стопани и, преди всичко, като хора. Трябва да продължим да работим за намаляване на предпоставките за превръщането на домашните животни в бездомни“, заяви кметът Иса Бесоолу.

През 2022 г. Община Павел баня е кастрирала и чипирала над 110 кучета, от които за едва 10 са се намерили осиновители.

От Общината приветстват и подкрепят становището на протестиращите защитници на бездомните кучета, че дори и да има приют в Павел баня, това няма да бъде решение, а трябва да се работи в посока намаляване популацията на бездомните животни, както заяви в национален ефир тази сутрин и един от протестиращите – Димо Стефанов.

(СН)