Кметове благодарят на отиващия си парламент

254
Председателят на УС на сдружението Румен Стоянов

Отворено писмо с благодарност от кметовете на кметства в страната ще получат в последния си ден депутатите от 45-ия парламент заради направени от тях промени в изборния кодекс.

Авторите на текста от националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/ припомнят, че заради промяна, приета през 2016-а година право да избират свой кмет имаха жителите на населени места с минимум 350 души население, което според тях е несправедливост, облечена в закон.

„След поредици от срещи, кореспонденции и разговори през годините, 45-ото Народно събрание се вслуша в гласа на избирателите си от малките населени места и възстанови конституционното им право за определен вид избор – най-важния за тях. Защото селският кмет не е просто управник, хората виждат в негово лице доверен човек и правилното е да го избират лично.“, се казва в текста и се подчертава, че с промяната в параграф 66 от ИК и член 14 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ е бил изпълнен поет от политиците ангажимент. Припомня, че от 1995 година до сега цифрата на изборния праг е променяна 8 пъти и се изразява надежда, че това повече няма да се случва.

„Като представители на най-малката, но най-многобройна единица на изпълнителната власт сме убедени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го доказа. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ – СДС, която не подкрепи предложението, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в малките населени места.“, допълва кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на сдружението , в което членуват над 250 негови колеги от страната.

Христо Христов