Кирил Петков и Борислав Сандов ни подведоха и за „Брикел“ ЕАД

2879
Проверката на Кирил Петков и Борислав Сандов в "Брикел" ЕАД на 20 юли. И изпълнителният директор на "Брикел" ЕАД Янилин Павлов

Цитираните от тях наднормени стойности на SО2 и ФПЧ били моментни, а не реалните от замърсяването на въздуха. Видео пък доказва, че екоминистърът при първата си проверка е бил допуснат в дружеството, а не както твърди той

„Всичко в ТЕЦ „Брикел“ е в нормите и границите, които са ни поставени. Редно е министър Сандов да извади протоколите от извършената проверка и да се видят реалните стойности от замерванията на въздуха в предприятието и района на Гълъбово“. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на ТЕЦ „Брикел“ Янилин Павлов в отговор на изказването на премиера в оставка Кирил Петков, че проверката, извършена от него и вицепремиера Борислав Сандов на 20 юли в „Брикел“, е показала обезпокоителни факти. По информация Кирил Петков по време на проверката ТЕЦ „Брикел“ е работил на 20% от капацитета си, но мобилната станция за измерване на атмосферния въздух е отчела 5600 милиграма на кубичен метър серен диоксид, което е 15 пъти по-високо от нормите, а стойността на измерените фини прахови частици е била 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3.

Изп. директор на „Брикел“ беше категоричен, че по време на проверката инсталацията е била натоварена много повече от 20%. „И второ – това, което министърът цитира, са моментни стойности, които се преизчисляват на средночасови и среднодневни стойности. Би трябвало да има протоколи от тези измервателни станции и след като цитира моментните стойности, е редно за изкара протоколите и да цитира и реалните стойности от замерванията“, заяви Янилин Павлов.

Той обясни още, че черният пушек, който се вижда от тавана на котелното помещение, всъщност е прах, който се формира от горене на въглища от „Мини Марица-изток“, които са с по-високо пепелно съдържание. „Ние си партнираме много добре с „Мини Марица-изток“ и използваме в момента случая да помогнем на тях, поемайки най-лошите им въглища, докато те оправят ситуацията с добива в Рудник 2. Налага се тези въглища да се подсушават повече, за да се достигне до определената калоричност, която трябва на ТЕЦ-овете. И там вече се получава това запрашаване. Предприели сме ред мероприятия, за да ограничим запрашаването. Това, което екоминистърът Борислав Сандов казва и се тиражира като снимки в медиите – да, ние не изглаждаме много добре в момента, всички го виждаме, но аз обяснявам от какъв факт е породено това нещо. Постоянно извършваме замервания – с наши собствени измервателни уреди, в Гълъбово има три станции които мерят, ежемесечно имаме контрол от Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Нека министър Сандов да извади показанията на тези станции“, настоя Янилин Павлов.

Във връзка с анонса на Борислав Сандов за наказателните постановления, които по думите му са написани така, че вероятно да паднат в съда, тоест над „Брикел“ има чадър, изп. директор на дружеството коментира:

Кадър от видеото, което доказва, че при първата си проверка на 15 юли екоминистърът в оставка Борислав Сандов е бил допуснат в „Брикел“, а не както твърди той

„Ако министър Сандов има някаква хипотеза – трябва да изкара някакви доказателства за това. Той например каза, че не е бил допуснат на територията на „Брикел“ (при първата му внезапна проверка на 15 юли). Пуснах клипче, от което се вижда, че той е допуснат на територията на „Брикел“. А този клип, който той излъчи с пререканията с нашата охрана, е на територията на „Брикел“, а не отвън“.

Янилин Павлов подчерта, че ако „Брикел“ бъде принудително затворен, каквито индикации се излъчват от проверките на Сандов, хиляди енергетици ще останат без работа, а градове – без парно отопление през зимата.

„Нашата основна задача е да подсигуряваме гориво на други централи. Ние сме единственото предприятие, което преработва въглища с високо пепелно съдържание, повишава им калоричността и с тези въглища на практика работят ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ Сливен, ТЕЦ Русе, ТЕЦ „Брикел“. При нас ще загубят работа 1300 човека, а другите дружества, които ползват нашето обогатено гориво, те също ще бъдат принудени да съкращават работници. Отделно от това гражданите, които ползват услугите на топлофикациите в цитираните градове, ще останат без парно през зимата“, заключи Янилин Павлов.

(СН)

Б.Р. Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов би трябвало да знае или поне подчинените му в МОСВ би трябвало да го информират, че атмосферните замърсители се отчитат не в моментни стойности. Така например за серния диоксид (SO2) са валидни средночасовите норми, като пределно допустимите са 350 мкг/м3, а аларменият праг е 500 мкг/м3. За фините прахови частици (ФПЧ10) пък са валидни средноденонощните стойности, като пределно допустимите са 50 мкг/м3. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която също е подчинена на екоминистъра, последните наднормени стойности на серен диоксид в Гълъбово са били замерени на 14.03.2020 г., на 20.10.2019 г., на 13.10.2019 г. и на 15.11.2017 г. Тези данни междувпрочем са публични и са публикувани в сайта на ИАОС.