Кирил Петков и Асен Василев се обявиха за спасители на „Марица изток“

1681
Посещението на Кирил Петков и Асен Василев в Раднево на 28 август т.г.

В Раднево двамата се разграничиха от скандалния Териториален план за справедлив преход. „Някой е писал, без да мисли“ обяви бившият вицепремиер

Бившите премиер и вицепремиер Кирил Петков и Асен Василев, които понастоящем са кандидати за депутати от „Продължаваме промяната“, в неделя посетиха миньорско Раднево, за да уверят местните, че са спасили „Марица изток“, премахвайки от Плана за възстановяване и устойчивост заложената от служебното правителство парогазова централа, а сега ще бъде коригиран и Териториалният план за справедлив преход за област Стара Загора, за да е сигурно, че миньорите и енергетиците ще запазят работните си места до края на 2038 година.

Този същия план, който предвижда до 2026 година най-малко 12 000 души от комплекс „Марица изток“ да бъдат прехвърлени в други икономически сектори… и който беше качен в сайта на Министерски съвет и Министерството на енергетиката за обществено обсъждане на 2 август сутринта, буквално часове преди правителството на Кирил Петков на сдаде властта.

„Категоричен съм, че Териториалният план за справедлив преход за област Стара Загора трябва да бъде променен и удължен до 2038 г. Мините ще работят до 2038 година, защото този срок е договореният с ЕК от правителството на ГЕРБ. Ще изследваме всички потенциално засегнати от промяната в работата на мините през 2038 година – те трябва да бъдат заложени в този Териториален план, за да получат хората и бизнесът възможно най-много средства… Ние сме заложили в Плана за възстановяване и развитие до 2038 година нищо в комплекса да не се затваря. Така че до 2026 година няма да се затварят мините, остават да си работят и всичките тецове“, обяви Асен Василев. По думите му „някой е писал, без да мисли“, когато е посочил 2026 година и този текст със сигурност трябвало да се преработи.

„Аз съм много горд да съм отново тук, защото това, което обещахме при първото ни идване, го направихме – защитихме работните места в комплекса. Планът за възстановяване и устойчивост предвиждаше затваряне на част от капацитета тук и построяване на парогазова централа. Представете си как бихме изглеждали сега, ако имахме още една газова зависимост и затворени мини? Не само че защитаваме работните места тук и мислим, че не трябва да се затваря нищо преди 2038 година, но е важно да поддържаме българските миньори и българските ресурси, за да не допускаме външна енергийна зависимост“, заяви с апломб Кирил Петков.

Нито Кирил, нито Асен обаче не споменаха, че в Плана за възстановяване и устойчивост е записано, че до 2026 г. въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с 40% спрямо една от най-слабите за „Марица изток“ години – 2019-а, което според специалистите означава затваряне на 50% от производството в комплекса. А също и че в Плана е записано и изграждането на съоръжения и завод за батерии за 2 милиарда лева, което срещна тотално неодобрение от синдикатите, енергийните специалисти и бизнеса.

Кирил Петков и Асен Василев в Раднево не споменаха също, че скандалният Териториален план за справедлив преход за Старозагорска област е творен по време на тяхното управление и публикуван за обществено обсъждане няколко часа, преди да се сбогуват с властта.

Затова твърде цинично звучи репликата на Асен Василев, че „някой го е писал, без да мисли“!

Едва ли творците на Териториалния план за справедлив преход са лишени от мисловни процеси, друг е въпросът какво са целели и дали не са смятали, че ще мине незабелязано, за да бъдат миньорите и енергетиците поставени пред свършен факт.

Йовка НИКОЛОВА