Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха да отговорят за „Джемкорп“

1281

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова отказаха да се явят днес във временната комисия за „Джемкорп“, която има за цел да установи всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума.

На изслушване се яви единствено бившият енергиен министър Александър Николов, който няколко пъти заяви, че няма претенции и проблем не може да има. По думите му в Министерството на енергетиката са налични всички документи, както и акционерната книга на „Джемкорп“.

Запитан от Теменужка Петкова кой е подготвил въпросния меморандум, при положение, че има нарушение на Конституцията и всички разпоредби, Николов отговори, че съгласуване не е правено, защото документът е проверен от политическия кабинет и правния отдел на министерството.

По думите на Николов „Джемкорп“ са били доведени от „Ай Пи 3“, но от документите става ясно, че „Джемкорп“ се появяват много преди това.

Запитан кои са собствениците на „Джемкорп“ и „АйПи 3“, Николов не успя да отговори, а заяви, че трябва да види в акционерната книга, която по думите му е предадена в ДАНС. От Министерството на енергетиката обаче категорично заявиха, че там подобни документи няма. От службите също заявиха, че проверка не са правили, защото такава не им е била възлагана.

„Ние не получихме нова информация, която да се базира на документи. Продължава да няма никаква яснота около собствеността на тези фирми, службите не са информирани, Министерството на енергетиката не е упражнявало никакъв контрол върху меморандума. Ние не получихме никаква информация с документи“, заяви народният представител от ГЕРБ Десислава Трифонова.

„Опитахме да бъдем дезинформирани, което означава, че или бившият министър е научавал постфактом информацията и не бих искала да тълкувам, това че той сам застава тук“, заявиха старозагорският депутат от „Възраждане“ Искра Михайлова. Според нея докладът, който ще излезе от комисията ще е скандален и вероятно ще трябва да бъде предоставен на компетентните органи. Тя отбеляза и отсъствието на хората, които ще излязат зад въпросната сделка.

От „Български възход“ коментираха, че изводът е, че енергетиката не трябва да се дава на лаици.

Служебния министър на енергетиката Росен Христов разкри нова информация, а именно, че правния отдел на Министерството на енергетиката ясно са заявили, че меморандума е трябвало да бъде нотифициран от Народното събрание. Препоръките им обаче са били игнорирани, а в последствие юридическия отдел на енергийното министерство не е потърсено от министъра за консултация.

„Министерството на енергетиката игнорира юристите на министерството и затова не е потърсено тяхното мнение за анализ на меморандума. Относно сегашния статут на меморандума, след изпращане на писмото за прекратяването му, двете компании са изпратили писма, че нямат претенции, но няма писмо за двустранно прекратяване. Компаниите изчакват срока за едностранното прекратяване. Тепърва се уточнява дали има теч на информация в следствие на подписания меморандум“, заяви още Христов.

От изслушването стана ясно, че „Джемкорп“ и „АйПи 3“ са имали отношение към Плана за възстановяване и неговото прекрояване от страна на правителството на Кирил Петков в частта с батериите за милиарди.

„Видимо се вижда обвързаност между „Джемкорп“ и Плана за възстановяване, както и зависимости“, заключи депутат от „Български възход“.

След неявяването на Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които бяха заявили, че ще присъстват, комисията реши да изготви доклад, който да бъде обсъден следващата седмица.

В материала е използавана информация от tribune.bg