Казанлък се побратими с гръцкия град Дидимотика

188

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на община Дидимотика, Гърция Ромилос Хаджияноглу подписаха окончателен меморандум за побратимяване. Това се случи на 18 януари, навръх празника на Дидимотика – свети Атанасий, закрилник на гръцкия град.

Подписаният меморандум за разбирателство и сътрудничество определя различни сфери на обмен като култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други от взаимен интерес. От гръцка страна подчертаха богатото културно наследство, което трябва да бъде опознавано по света.

Решението за сближаване и обмен между двете общини е било гласувано от Общински съвет Казанлък на 28.03.2019 г., официалностите са започнали още през ноември 2019 година, но са били забавени заради пандемичната 2020 г. През септември 2021 година побратимяването е било скрепено с подписите на кметовете в Казанлък, припомниха от пресцентъра на Общината.

След подписването на окончателния меморандум кметът Галина Стоянова отправи поздрав към жителите на побратимения град. „Ние вече сме приятелски градове, имаме общи събития и празници, които празнуваме заедно“, посочи тя. „За да узаконим нашето приятелство, днес трябва да благодарим преди всичко на техни превъзходителства митрополита на Дидимотика Дамаскин и на Старозагорския митрополит Киприан. Те благословиха нашето желание двата града да бъдат побратими. Нека това побратимяване донесе на жителите на Дидимотика и Казанлък много успехи!“, пожела кметът на Казанлък.

Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция с население от 8 799 души и е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.

(СН)