Интерактивен гид разказва малко познати факти за Яворов

370
Журналистът Исак Гозес и живописецът Никола Манев до гипсовото копие на бюста на Яворов в Борисовата градина, дело на скулптора Григорий Ахаронян. То бе дарено от Координационния съвет на арменските организации в София на къща-музей "Пейо К. Яворов" - Чирпан, на 29 юни 2014 г.

С интерактивен гид на български и английски посреща от тази седмица посетителите къща-музей „Яворов“ в родния му Чирпан. Моделът вече е изпробван в реална обстановка за гостите на къща-музей „Чудомир“ в Казанлък и къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора, съобщиха от „Ню ейдж студио София“.

Дигиталното съоръжение ще внесе нещо непознато в създадения преди 68 години музей на Яворов – ще доведе нова публика, която според своите интереси ще може да търси и да избира желаната информация само с едно докосване на тъч скрийна. Всичко на екрана е изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора, възрастни и ценители.

Интерактивният екскурзовод разкрива необятната Яворова вселена в пет съдържателни фрагмента: филмов разказ за живота на поета-харамия; любовта му към Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе; отдадеността му на каузата за освобождаване на Македония; визуализирани оригинали и озвучени стихове и ценни снимки от детството, семейството и приятелите на гениалния творец.

Модерната сензорна инсталация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши любопитството и интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности, категорични са от „Ню ейдж студио София“.

Проектът „Интерактивен екскурзовод в музей „Яворов“ е осъществен от Клуб „Отворено общество“ – Стара Загора, съвместно с къща-музей „Яворов“ по инициатива на Лидл България, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Христо ХРИСТОВ