Интензивен октомври за спектаклите за възрастни на старозагорския Куклен театър

57

С участие в най-стария куклен фестивал в страната „Златния делфин“ във Варна започва интензивният месец октомври за Държавен куклен театър – Стара Загора. Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в Морската ни столица и тази година е неговото 18-о издание. Фестивалът се утвърждава като място за най-добрите постижения в куклено-театралното изкуство по света и значимо събитие в националната ни култура. Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от утвърдени специалисти от гилдията. На 5-и октомври старозагорските кукленици ще се представят в конкурсната програма с пиесата за възрастни „Хотел“ с автор и режисьор Любомир Желев. Сценограф е Наталия Гочева, а хореограф е Анна-Валерия Гостанян. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

На следващия ден, 6 октомври, на старозагорска сцена е премиерата на спектакъла за възрастни „Разкази от бъчвата“. Актьорът Димитър Иванов-Капитана и режисьорът Димитър Стефанов през смях и сълзи ще търсят жената с главно „М“ – Моята.

На 13 октомври предстои и премиера на плевенска сцена на копродукцията с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, „Самотата в съвременния човек/свят“. Втората премиера на спектакъла на старозагорска сцена ще бъде представена малко по-рано – на 9 октомври. Копродукцията е вдъхновена от първия театрален уъркшоп на АКТ УНИМА България, който събра творци от цяла България в Стара Загора през 2021 година.

От 18 до 24 октомври ДКТ – Стара Загора, заминава на турне в Турция. Там спектакълът „Хотел“ ще участва в Международен куклен фестивал Анкара 2022. Със специалната покана на Министерството на културата на Турция „Хотел“ ще бъде представен и на сцената на Националния театър в Анкара.

По случай Деня на Стара Загора Кукленият театър е подготвил празничен комбиниран билет за спектаклите за възрастни „Разкази от бъчвата“ и „Самотата в съвременния човек/свят“ с обща цена 20 лв.

(СН)