Има шанс да се избегне затварянето на половината мощности в „Марица изток“ до края на 2025 г.

1876
Евродепутат Радан Кънев

Тази надежда в Стара Загора даде евродепутатът Радан Кънев

Има ли възможност да бъде коригиран Планът за възстановяване и устойчивост в частта му енергетика, касаещ 40-процентното намаление на въглеродните емисии до края на 2025 г. спрямо 2019 г., което според специалистите означава затваряне на половината от въглищните мощности в комплекс „Марица изток“. Този въпрос „Старозагорски новини“ зададе и на евродепутата Радан Кънев, който вчера беше в Стара Загора.

„Има възможност да се водят преговори между българското правителство и Европейската комисия в тази посока. Може да се водят преговори и за процента, и за срока.

В дебатите ни с ЕК, конкретно със зам.-председателя й Франс Тимерманс, отговарящ за „Зелената сделка“, се вижда значително смекчаване на позицията на комисията, аз бих казал вразумяване, което води до решение за забавяне на темпа за извеждане на въглищните мощности.

Според мен трябва да се опита. А докъде биха стигнали едни такива преговори… Преговорите в рамките на ЕК винаги са много трудни, но винаги стигат някъде, така че аз не бих се отказал, не бих казал, че това е безнадеждно“, заяви евродепутатът.

Въпросът е защо българското правителство не предприема подобна стъпка. Това, че е служебно, не е пречка да отстоява българския енергиен интерес пред ЕК, още повече че Планът за възстановяване и устойчивост не беше гласуван от НС, а последната му версия, дело на правителството на Кирил Петков, стана известна на българската общественост и на синдикатите постфактум. Нима служебният зам.-министър, председателят по управлението на европейските средства Атанас Пеканов не знае за „бомбите“ в Плана, свързани с енергетиката ни, за заложените неизпълними цели до края на 2025 г., в това число и за съоръженията, и завода за батерии за 2 милиарда лева, без аналог в целия свят. Или в момента целта е да бъдат определени точните частни фирми, които ще получат пари по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост – за технологични модернизации с общ размер от 260 млн. лв. и още 340 млн. лв. по други три процедури, които се очаква да бъдат отворени до края на годината.

А комплекс „Марица изток“, гарантиращ енергийната независимост и сигурност на България, той не е приоритет на служебното правителство?

Йовка НИКОЛОВА